• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άγκυρα: «Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας η NAVTEX» – Ο Ερντογάν συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας

Άγκυρα: «Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας η NAVTEX» – Ο Ερντογάν συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας

Αναπόφευκτη η σύγκρουση κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Δεν υποχωρούν οι Τούρκοι!

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας μεταξύ άλλων πως θα προχωρήσει σε έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου και συνεχίζοντας την προκλητική στάση της Αγκυρας κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις.

Σύμφωνα με την Άγκυρα «το “Oruc Reis” βρίσκεται εντός της θαλάσσιας περιοχής που θα γίνουν οι έρευνες», θεωρώντας πως η συγκεκριμένη τοποθεσία ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα!

Παράλληλα οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι σε ένα μέρος της περιοχής έχει λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια και το ερευνητικό σκάφος «Barbaros Hayrettin Pasha».

«Παρ ‘όλα αυτά, η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την ερευνητική δραστηριότητα και ισχυρίστηκε ότι η ερευνητική περιοχή βρισκόταν στην υφαλοκρηπίδα της. Η Ελλάδα βασίζει αυτόν τον ισχυρισμό στην ύπαρξη νησιών, ιδίως το Καστελόριζο, μακριά από την ηπειρωτική χώρα. Ο ισχυρισμός της Ελλάδας είναι μαξιμαλιστικός και αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις

Για αυτόν τον λόγο, απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Παρόλο που η Τουρκία επανέλαβε την έκκλησή τους για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει διατυπωθεί σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μας έρχονται από την Τουρκία, στις 3 το μεσημέρι, συνεδριάζει υπό τον Ερντογάν το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, με τη συμμετοχή και των αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων.

Περισσότερα σε λίγο…

(φωτο:screenshot)