• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΑΓΧΟΣ και ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ! Απάντηση Άγκυρας στην Ευρώπη – Αναφορά στο ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

ΑΓΧΟΣ και ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ! Απάντηση Άγκυρας στην Ευρώπη – Αναφορά στο ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

erdogan_
Τι πήρε η Ελλάδα, τι ενοχλεί την Τουρκία...

Ενοχλημένη η Τουρκία ακόμα και με την προφορική στήριξη των Ευρωπαίων στην Ελλάδα, μέσω του εκπροσώπου του Υπ.Εξ της γείτονας, Χαμί Άκσοϊ, ανέφερε πως «την ευθύνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο την έχουν η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία) με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τις παράνομες τους ενέργειες».

Θεωρεί μάλιστα πως η άνευ όρων υποστήριξη που δίνει η Ε.Ε αυξάνει περισσότερο την ένταση.

«Δεν έχει το δικαίωμα της Ε.Ε να επικρίνει και να ζητάει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων ερευνών υδρογονανθράκων εντός της της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας», σημειώνει ο Ακσόι.

«Καλούμε την Ε.Ε και τις χώρες μέλη της ΕΕ, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης της ένωσης, να μην υποστηρίξουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος. Κυρίως το Καστελόριζο αλλά και νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία , δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα αυτό είναι εναντίον στο διεθνές δίκαιο», ισχυρίζεται η Άγκυρα, την ώρα που το Διεθνές Δίκαιο υπογραμμίζει πως όλα τα νησιά (ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ) έχουν υφαλοκρηπίδα και άρα ΑΟΖ.

Η Τουρκία, η οποία θέλει διάλογο υπό την απειλή των όπλων, κατηγορεί πλέον την ΕΕ πως οδηγείται στην ρητορική των κυρώσεων και «αυτό δεν βοηθάει στην επίλυση των παρόντων προβλημάτων».

«Η Τουρκία παρά τις παράνομες συμμαχίες που δημιουργούνται εναντίον της , θα συνεχίσει να υποστηρίζει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων», συνεχίζει ο Ακσόι και καταλήγει:

«Ε.Ε επιθυμεί λύση στην ανατολική Μεσόγειο τότε πρέπει να συμπεριφερθεί αμερόληπτα και πρέπει να γίνει ένας έντιμος διαμεσολαβητής». Όπως η Τουρκία δηλαδή; ΕΔΩ ΓΕΛΑΝΕ!!!

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Την αναγκαστική στήριξή της στην Ελλάδα στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν τους Έλληνες φίλους μας», τόνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή.

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας και η αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων αναγκάζουν τον πιο πιστό σύμμαχο της Άγκυρας να κάνει, έστω και ρητορικά, πίσω (Λεπτομέρειες ΕΔΩ).

Η Ελλάδα πήρε την προοπτική κυρώσεων που ζητούσε, γνωρίζοντας πως άμεσες κυρώσεις δεν μπορούν να επιβληθούν άμεσα λόγω ειδικών σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας. Τις περισσότερες επιφυλάξεις τις εξέφρασαν Γερμανία, Ιταλία και Μάλτα.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

«Υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ.

Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας , προσθέτοντας πως υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση μπροστά στην τουρκική συμπεριφορά.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες ο παρακάτω κατάλογος του Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος παρουσιάστηκε προφορικά ενόψει περαιτέρω διαμόρφωσης του, παραπέμπεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Τότε είναι που θα αποφασισθούν και αν θα επιβληθεί η λίστα των παρακάτω κυρώσεων στην Τουρκία:

.

  • Περιοριστικής φύσεως μέτρα εφόσον συνεχιστούν οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αν.Μεσόγειο
  • Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας
  • «Στοπ» στον δανεισμό βιομηχανιών και τραπεζών της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Δεν αποκλείεται να επιβληθεί απαγόρευση ταξιδιών σε ορισμένα πρόσωπα (π.χ. Τούρκους αξιωματούχους)
  • Πιθανή μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που δίνονται προς την Τουρκία
  • Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

ΤΙ ΘΑ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Την Τουρκία θα μπορούσαν να ενοχλήσουν τουρκικές κυρώσεις (διακοπή εισαγωγής τουρκικών προϊόντων στην Ευρώπη, εξαγωγής drones κ.α.).

Ωστόσο, το γεγονός πως η Ελλάδα διεθνοποιεί τις πρακτικές της Άγκυρας έχει ενοχλήσει τον Ερντογάν, καθώς παρουσιάζεται σε όλο και περισσότερους ηγέτες η πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό είναι πως ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας έδειξε προπαγανδιστικά πολεμικά βίντεο με τον Ερντογάν «κατακτητή», τα οποία οι ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν γνώριζαν.