• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άφαντη η Τουρκία στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής – Νέες απειλές Ερντογάν – Ποια η ανατροπή της τελευταίας στιγμής

Άφαντη η Τουρκία στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής – Νέες απειλές Ερντογάν – Ποια η ανατροπή της τελευταίας στιγμής

Οι Ευρωπαίοι ασχολούνται ακόμη με το βέτο της Κύπρου!

Οι 27 της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα με τα οποία θα ζητούν περιοριστικά μέτρα “χωρίς καθυστέρηση” κατά της Λευκορωσίας, άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Ναβάλνι, ενώ θα θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ- Κίνας στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ωστόσο το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής εξακολουθεί να ΜΗΝ περιέχει ούτε μία λέξη που να παραπέμπει στην Τουρκία!

Είναι πραγματικά τραγέλαφος για την «ενωμένη Ευρώπη» η παντελής απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε μία χώρα που όλο το καλοκαίρι απειλούσε με πόλεμο και παραβίαζε συστηματικά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου αντίστοιχα.

Έτσι με φόντο την…επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου -που βρίσκεται ακόμη στη θεωρία- οι Ευρωπαίοι ξαφνικά ξέχασαν τα πάντα περί κυρώσεων και αφήνουν στο απυρόβλητο την Άγκυρα.

Πραγματικό αίνιγμα αποτελεί η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς μπορεί στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής να μην αναφέρεται το βέτο της όσο αφορά την επιβολή κυρώσεων στην Λευκορωσία, ωστόσο το πρακτορείο Reuters έκανε ρητή αναφορά στην στάση της Λευκωσίας.

«Για να αποδεσμεύσουμε τον φάκελο της Λευκορωσίας, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και επί των προτάσεών μας», αποκάλυψε Κύπριος διπλωμάτης στο πρακτορείο Reuters, καταμαρτυρώντας την αμετακίνητη στάση της Λευκωσίας στο θέμα του βέτο.

Εν ολίγοις η Κύπρος φαίνεται μέχρι τελευταία στιγμή, παρά τους εκβιασμούς, να εμμένει στη θέση της περί «δύο μέτρων και δύο σταθμών» από την Ε.Ε. για τα ζητήματα που αφορούν τη Λευκορωσία και την Τουρκία.

Στην μεν πρώτη οι ηγέτες των κρατών-μελών αποφασίζουν μέσα σε μερικές μέρες την επιβολή σκληρών κυρώσεων, ενώ στην δεύτερη επικρατεί σιγή ασυρμάτου!

.

Άλλαξε η ατζέντα των συζητήσεων

Μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσίευση του προσχεδίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, άλλαξε αιφνιδίως το αντικείμενο των συζητήσεων.

Έτσι πριν από λίγα λεπτά ξεκίνησαν για πρώτη φορά σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής συζητήσεις για το θέμα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου!

Σύμφωνα με το Politico μάλιστα, πρώτη το λόγο έλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Θυμίζουμε πως η ίδια προσερχόμενη στη Σύνοδο δήλωσε πως «είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να αναπτύξει μία πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία», προσθέτοντας πως είναι κατά της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Η στροφή αυτή των Βρυξελλών αλλά και πολλών ηγετών που τάσσονται κατά των κυρώσεων μόνο τυχαία δεν είναι.

Οφείλεται ως επί το πλείστον στο γεγονός πως η Λευκωσία, με την “σιωπηλή” υποστήριξη της Αθήνας, δεν έχει αλλάξει τη στάση της όσον αφορά το βέτο στο τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής.

Νέες απειλές Ερντογάν

Μέσα στην χαρακτηριστική ατολμία που επιδεικνύουν για ακόμη μία φορά οι «σύμμαχοί» μας Ευρωπαίοι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της τουρκικής Βουλής απείλησε και πάλι όσους σταθούν εμπόδιο στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

Έτσι λοιπόν ο «σουλτάνος», στρέφοντας το βλέμμα του προς δυσμάς (στη Μεσόγειο) είπε:

«To τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι η απάντησή μας στην προσπάθεια να μας εξαφανίσουν από τη Μεσόγειο. Θέλουμε διάλογο για να αποφευχθεί η σύγκρουση στη Μεσόγειο.

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένας από τους σημαντικότερους αγώνες μας. Δε θέλουμε σύγκρουση, αλλά ούτε να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας».