Για τις πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ζιμπάμπουε, την ελληνική ομογένεια και το φιλόδοξο σχέδιο να γίνει εκεί το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο στην Αφρική μίλησε στην εκπομπή «Η παγκόσμια φωνή μας» στο σταθμό της ΕΡΤ «Η φωνή της Ελλάδας» ο 34χρονος ομογενής υφυπουργός Γεωργίας και Υδάτων της Ζιμπάμπουε.
Ο Βαγγέλης Χαριτάτος είναι δεύτερης γενιάς ομογενής, γεννηθείς στη Ζιμπάμπουε το 1986.
Σπούδασε για έναν χρόνο Διεθνείς Σχέσεις και την Ευρωπαϊκή Οικονομία στην Ιταλία, και συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ όπου απέκτησε δύο πτυχία (στα Οικονομικά και τις Πολιτικές Επιστήμες) πριν επιστρέψει στη Ζιμπάμπουε. Εξελέγη στο Κοινοβούλιο το 2018 με μεγάλο αριθμό ψήφων, διαδεχόμενος τον πατέρα του που εκλεγόταν στην ίδια περιφέρεια επί 15 χρόνια.
Όπως εξήγησε στην εκπομπή, ο πατέρας του, Πέτρος Χαριτάτος, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, έφτασε στη Ζιμπάμπουε το 1956 σε ηλικία 12 ετών. Σε ένα ταξίδι του στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970 γνώρισε τη μητέρα του Αγγελική Παλαμάρη που ήταν αεροσυνοδός και καταγόταν από την Τήνο, παντρεύτηκαν, και έζησαν στην αφρικανική χώρα 44 χρόνια.
«Οι Έλληνες ήλθαν στη Ζιμπάμπουε για να δουλέψουν. Δεν ήλθαν ως αποικιοκράτες», τόνισε ο Β. Χαριτάτος για να υπογραμμίσει τις εξαιρετικές σχέσεις των ομογενών με τους υπόλοιπους κατοίκους. «Μας βλέπουν ως συμπατριώτες τους», συμπλήρωσε.
Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές, αναφέρει, και πιστεύει ότι μπορούν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.
Κάπου 20.000 Έλληνες υπήρχαν στη Ζιμπάμπουε πριν από 20 χρόνια, αλλά μόλις περίπου 1.000 σήμερα. Η ελληνική κοινότητα είναι οικονομικά ισχυρή, έχει πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και ποτέ δεν θεώρησε την ελληνική παροικία αποικιοκρατική. Στη χώρα υπάρχουν τρεις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, ένα δημοτικό σχολείο και ένα γυμνάσιο που έχουν πολύ καλή φήμη και χαίρουν εκτίμησης.
Ο φιλόδοξος στόχος της ελληνικής κοινότητας και του Β. Χαριτάτου ωστόσο είναι να γίνει στη Ζιμπάμπουε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο στην Αφρική. Σε αυτή την προσπάθεια έχει τη στήριξη της ομογένειας και της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε, ενώ προσβλέπει και στη στήριξη της Ελλάδας.
Ερωτηθείς σχετικά με την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τομέας του οποίου έχει την ευθύνη, ανέφερε πως είναι η κλιματική αλλαγή. Η ξηρασία των τελευταίων χρόνων μείωσε τη γεωργική παραγωγή, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η χώρα να προχωρήσει σε εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που επιβάρυναν το χρέος της. Η νέα κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε επενδύσεις στον αγροτικό τομέα (τομέα άρδευσης κ.ά.) για να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή, αλλά μεγάλο ποσοστό των πόρων κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση του υψηλού χρέους που κληρονόμησε.
Η Ζιμπάμπουε παράγει καλαμπόκι, σιτάρι, βαμβάκι κι άλλα γεωργικά προϊόντα, ενώ έχει και εξαιρετικά κτηνοτροφικά προϊόντα.
Πηγή: webradio.ert.gr.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τον γύρο του κόσμου έκαναν γυναίκες βουλευτές στο Μεξικό – Μαλλιοτραβήχθηκαν! vid
- Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε την θέση του σε σχέση με ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία
- ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι μια κυβέρνηση που «απλώς» κάνει κάθε μέρα λάθη, είναι η λάθος κυβέρνηση
- Εντυπωσιακό φαινόμενο στο Μίσιγκαν: Το ακραίο ψύχος πάγωσε την άμμο! vid
- Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει με συνέπεια οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων
- Συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών για την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα Erasmus
- Μετέτρεψε τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού του σε… σόου! ΒΙΝΤΕΟ
- Παιδική πορνογραφία: Σε 9μηνο κατ’ οίκον περιορισμό πρώην υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι το μεσημέρι οι πληρωμές της Βασικής και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης
- Κ. Τσουκαλάς: Παρακράτησαν το υπόλοιπο της εισφοράς του ΕΛΓΑ πριν πιστωθούν στους αγρότες τα οφειλόμενα









