• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Θάνατος στους γκιαούρηδες»! Η φρικτή νύχτα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης – Ένα τουρκικό ΕΓΚΛΗΜΑ που δεν τιμωρήθηκε ΠΟΤΕ

«Θάνατος στους γκιαούρηδες»! Η φρικτή νύχτα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης – Ένα τουρκικό ΕΓΚΛΗΜΑ που δεν τιμωρήθηκε ΠΟΤΕ

Για αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν παρενέβη ποτέ ο ΟΗΕ, ούτε η «διεθνής κοινότητα»…

Σαν σήμερα πριν από 65 χρόνια, για την ακρίβεια το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στον κήπο του τουρκικού προξενείου Θεσσαλονίκης και έξω από το φερόμενο ως σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ. Οι ζημιές, ασήμαντες.

Δράστες της έκρηξης ήταν ο φύλακας του προξενείου Χασάν Μεχμέτογλου και ο συνεργός του, Οκτάι Εγκίν, μουσουλμάνος από την Κομοτηνή με ελληνική υπηκοότητα. Αργότερα τιμήθηκε στην Τουρκία ως ήρωας και μάλιστα διορίστηκε κυβερνήτης σε επαρχία!

Στην Τουρκία όμως, μια μικρή εφημερίδα, η «Ιnstabul Ekspress» παραποίησε το συμβάν και προέτρεψε σε επεισόδια εναντίον των Ελλήνων με την εθνικιστική οργάνωση να αναλαμβάνει την υλοποίηση του σχεδίου. 

Έτσι στις 5 το απόγευμα, το μαινόμενο πλήθος των 50.000 ατόμων στράφηκε κατά των ελληνικών περιουσιών στη συνοικία Πέραν. Οι λεηλασίες κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου, όταν επενέβη ο Στρατός, καθώς η κατάσταση κινδύνευε να τεθεί εκτός ελέγχου.

photo sansimera.gr

Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών μεταφέρθηκε από τη Δυτική Μικρά Ασία δωρεάν, αντί αμοιβής 6 δολαρίων, που ουδέποτε τους δόθηκε. 4.000 ταξί τους μετέφεραν στον χώρο των ταραχών, ενώ φορτηγά του Δήμου της Κωνσταντινούπολης είχαν αναπτυχθεί σε επίκαιρα σημεία της Πόλης, φορτωμένα με τσεκούρια, φτυάρια, ρόπαλα, αξίνες, σφυριά, σιδερένιους λοστούς και μπιτόνια βενζίνης, απαραίτητα σύνεργα για τον όχλο των επιδρομέων, που επέπεσε επί των ελληνικών καταστημάτων με τα συνθήματα «Θάνατος στους γκιαούρηδες», «Σπάστε, γκρεμίστε, είναι γκιαούρης», «Σφάξτε τους Έλληνες προδότες», «Κάτω η Ευρώπη» και «Εμπρός να βαδίσουμε κατά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης». Την οργή του όχλου δεν γλύτωσαν και κάποια καταστήματα αρμενικής και εβραϊκής ιδιοκτησίας.

Ο όχλος έχει «καταλάβει» κατάστημα ομογενή, ενώ διαδηλωτής ανεμίζει την τουρκική σημαία στον κατεστραμμένο ημιώροφο ομογενειακού καταστήματος/photo Ελεύθερος Τύπος

Οι Τούρκοι βίασαν πάνω από 2.000 Ελληνίδες. Μέσα σε εννέα ώρες καταστράφηκαν 1004 σπίτια,  4348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 5 σύλλογοι, οι εγκαταστάσεις 3 εφημερίδων, 12 ξενοδοχεία, 11 κλινικές, 21 εργοστάσια, 110 ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, 73 εκκλησίες, ενώ συλήθηκαν πάρα πολλοί Χριστιανικοί τάφοι καθώς και οι τάφοι των πατριαρχών στην Μονή Βαλουκλή.

Πλιάτσικο από τον όχλο που λαφυραγωγεί/photo Ελεύθερος Τύπος

Ο Επίσκοπος Παμφίλου Γεράσιμος και ο μοναχός Χρύσανθος Μαντάς ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Γεννάδιος παραφρόνησε από τους ξυλοδαρμούς και ύστερα από λίγο χρόνο πέθανε, ενώ διάκονος υπέστη περιτομή.

Επίθεση δέχθηκε και το ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη και το ελληνικό περίπτερο στην έκθεση της πόλης, όπου έσκισαν την ελληνική σημαία. Οι Έλληνες αξιωματικοί που υπηρετούσαν εκεί στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Μετά τις δολοφονίες των Ελλήνων και τις καταστροφές των περιουσιών τους, η κυβέρνηση Μεντερές κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, συνέλαβε πάνω από 2000 άτομα και προέβαλε ως υπεύθυνους των ταραχών τους “κομμουνιστές”. 

Δέκα ημέρες αργότερα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάλλες αναλάμβανε πρωτοβουλία τονίζοντας ότι την ανάγκη να αρθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο «συμμάχων»…


Με πληροφορίες από philenews-sansimera/photo unsplash