Θα το ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ;;; Η μυστική προσπάθεια της Άγκυρας – Ανησυχία σε Ελλάδα και Κύπρο

Το Ισραήλ και η προειδοποίηση της Jerusalem Post...

Ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συνομιλεί τις τελευταίες εβδομάδες με Ισραηλινούς αξιωματούχους!

Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο προσπάθειας που ξεκίνησε η Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, σύμφωνα με την τουρκική δεξαμενή σκέψης η Al-Monitor.

Σημειώνεται πως από το 2018, η Τουρκία απέλασε τον πρέσβη του Ισραήλ και ανακάλεσε τον δικό της, με αιτία τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μετακινήσουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Οι πληροφορίες όμως λένε ότι ο πρόσφατος γύρος των μυστικών συνομιλιών στοχεύει συγκεκριμένα στην αποκατάσταση των δεσμών σε επίπεδο πρεσβευτών.

Όπως υπογραμμίζει η Al-Monitor, η τουρκική κυβέρνηση, με αυτή της την κίνηση, στοχεύει και στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν . «Ο στόχος είναι ότι το να κάνεις τα γλυκά μάτια στο Ισραήλ, η Τουρκία θα κερδίσει πόντους εντός της ομάδας Μπάιντεν», αναφέρει χαρακτηριστικά αξιωματούχος στο Al-Monitor.

«Τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία μπορούν να δείξουν ότι αποκαθιστούν τους των διπλωματικούς τους δεσμούς ‘ως βήμα καλής θέλησης’ απέναντι στην επικείμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία είναι πιθανό να ενδιαφέρεται περισσότερο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας σε σχέση με την κυβέρνηση Τραμπ, που δεν την απασχόλησε καθόλου», υποστηρίζει το Al-Monitor.

Η δε Jerusalem Post αναφέρει σε άρθρο τους πως η «Τουρκία πιστεύει ότι το να είσαι καλός με το Ισραήλ ή τους Εβραίους θα της δώσει τώρα ένα νέο χαρτί στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αυτό βέβαια δεν είναι και πολύ σίγουρο, καθώς το Βαθύ Κράτος δεν τα πάει τόσο καλά με την παρούσα ηγεσία του Ισραήλ, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στον Τραμπ.

Σε περίπτωση πάντως που Ισραήλ και Τουρκία τα βρουν, θα σημάνει «συναγερμό» για Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες έχουν υπογράψει στρατηγικές συμφωνίες με το Τελ Αβίβ.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο εάν το Ισραήλ θα θελήσει να δημιουργήσει τους δεσμούς που επιδιώκει η Τουρκία, αγνοώντας μάλιστα την τουρκική υποστήριξή προς την Χαμάς, γράφει η JP, ενώ προειδοποιεί ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να ανακαλύψει και πάλι στο άμεσο μέλλον ότι η Άγκυρα θα επικεντρώσει για άλλη μια φορά το βλέμμα της στην Ιερουσαλήμ, μόλις πάρει αυτό που θέλει».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί