• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τέσσερις μήνες φυλάκιση στον ψευδομουφτή της Ξάνθης – Αντίδραση Τσαβούσογλου και απάντηση από ΥΠΕΞ

Τέσσερις μήνες φυλάκιση στον ψευδομουφτή της Ξάνθης – Αντίδραση Τσαβούσογλου και απάντηση από ΥΠΕΞ

Ο ψευδομουφτής της Ξάνθης κρίθηκε ένοχος για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργίας θρησκείας και του επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή.

Σε δεύτερο βαθμό δικάστηκαν την Τετάρτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο ψευδομουφτής της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και ο ιμάμης του χωριού Γλαύκη Ερκάν Αζίζογλου, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της αντιποίησης άσκησης υπηρεσίας λειτουργίας θρησκείας γνωστής στην Ελλάδα και της διατάραξης θρησκευτικής συναθροίσεως.

Σύμφωνα το voria.gr, ο ψευδομουφτής κρίθηκε ένοχος για την πρώτη κατηγορία και του επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή. Ο ιμάμης της Γλαύκης αθωώθηκε και για τις δύο κατηγορίες.


Οι δύο άνδρες, κατά το ίδιο μέσο, κατηγορούνται πως είχαν διακόψει την κηδεία Πομάκου Έλληνα στρατιώτη το 2016.

Η κηδεία θα γινόταν όπως ορίζει η μουσουλμανική θρησκεία, ωστόσο η οικογένεια είχε δεχτεί να παραβρεθούν και εκπρόσωποι του στρατού για να αποδοθούν οι κατάλληλες τιμές.

Αν και στην Ξάνθη υπήρχε διορισμένος μουφτής, ο Αμχέτ Μετέ – ο οποίος δηλώνει πως είναι ο εκλεγμένος μουφτής της μουσουλμανικής μειονότητας – μαζί με τον ιμάμη του χωριού κατηγορούνται πως παραγκώνισαν τον νόμιμο μουφτή και διέκοψαν την κηδεία, καθώς φάνηκαν ενοχλημένοι που η ελληνική σημαία κάλυπτε το φέρετρο.

Πρωτόδικα οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών.

Αντίδραση Τσαβούσογλου
Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

​«Σε μία χώρα μέλος της Ε.Ε. μουφτής που συμμετείχε σε κηδεία τιμωρείται με φυλάκιση. Σε ποια χώρα του κόσμου ιερέας, ραβίνος ή άλλος εκπρόσωπος θρησκείας στερείται αυτό το δικαίωμα άσκησης των θρησκευτικών του καθηκόντων; Ούτε στα χειρότερα καθεστώτα του κόσμου δεν συναντάται αυτή η πρακτική», έγραψε στο Twitter.

Απάντηση ΥΠΕΞ
Η αναφορά του κ. Τσαβούσογλου προκάλεσε την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.

​Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς επεσήμανε ότι στις ευνομούμενες Δημοκρατίες, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και επιβάλλει την τήρηση της νομιμότητας σε όσους αποπειρώνται να την προσβάλλουν».

ΠΗΓΗ: Sputniknews.gr, ΦΩΤΟ eurokinissi