Στο Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο κρατών. Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, η ολομέλεια της Βουλής κύρωσε τη συμφωνία Αθηνών – Καΐρου με 178 “ναι” (ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής), 26 “όχι” (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25) ενώ 81 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν “παρών”. Απουσίαζαν 15 βουλευτές εκ των οποίων 2 βουλευτές της ΝΔ και 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν επιστολές πρόθεσης ψήφου με τις οποίες συντάσσονταν με τη θέση του κόμματός τους.
Συγκεκριμένα, από τη ΝΔ απουσίαζαν για λόγους υγείας ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης και ο βουλευτής Πρεβέζης, Στέργιος Γιαννάκης, οι οποίοι είχαν ενημερώσει με επιστολές τους ότι εάν μπορούσαν να παραστούν στην ψηφοφορία, θα υπερψήφιζαν τη συμφωνία, Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν λόγω κωλύματος ή ασθενείας οι βουλευτές Λάρισας ‘Αννα Βαγενά, Α’ Θεσσαλονίκης Χρ. Γιαννούλης, Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Ζουράρις, Καρδίτσας Σπ. Λάππας και Χίου Α. Μιχαηλίδης. Με επιστολές τους, οι πέντε βουλευτές ενημέρωσαν ότι εάν παρίσταντο στην ψηφοφορία θα δήλωναν “παρών”.
Κατά της συμφωνίας ψήφισε λοιπόν η Ελληνική Λύση όπως διευκρίνισε ο κ. Αντώνης Μυλωνάκης ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών «θα καταγραφεί στην συνείδηση του λαού ως άνθρωποι που δεν επιτέλεσαν το καθήκον τους».
Μάλιστα η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, υπέβαλε στις 25-8-2020 ένσταση αντισυνταγματικότητας και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και για τον εν μέρει ορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Η αιτιολογία είναι το ότι δεν ορίζει η συμφωνία με την Αίγυπτο τι θα γίνει δεξιά και αριστερά της λωρίδας όπου η ΑΟΖ ορίστηκε. Ακόμη όμως και αν ανησυχούσε, οι ενστάσεις προσπαθούν να καταργήσουν τα μόνα ίσως όπλα που έχει η Ελλάδα κατά της Τουρκίας.
Άλλωστε, η έστω και μερική συμφωνία με την Αίγυπτο τσάκισε το προφίλ του Ερντογάν με την Αίγυπτο να αναγνωρίζει το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα ελληνικά νησιά έχουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ ενώ οι Τούρκοι λένε ότι δεν έχουν.
ΚΚΕ/ΜΕΡΑ25
Τις Συμφωνίες καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 με την κυρία Σοφία Σακοράφα να τονίζει ότι «οι κινήσεις αποτελούν σπασμωδικές αντανακλαστικές αντιδράσεις σε κινήσεις άλλων».
Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Γιώργος Μαρίνος σημείωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει την Συμφωνία.
Με άλλα λόγια η Ελληνική Λύση και η Κομμουνιστική Αριστερά καταψήφισαν την Συμφωνία.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κερδίζει τις εντυπώσεις: Δείτε το αεροσκάφος με άνοιγμα φτερών μεγαλύτερο από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, vid
- Τι φέρονται να ανέφεραν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την απόφαση των αγροτών
- Ο χαμός στις Βρυξέλλες δεν είναι τυχαίος – Τα γεγονότα «αγριεύουν»
- Λευκορωσία: Αναπτύχθηκε ο ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος Oreshnik
- Αυστραλία: Το Ισλαμικό Κράτος αποκαλεί τις δολοφονίες στην παραλία Μπόνταϊ «πηγή υπερηφάνειας»
- Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας μπορούν ακόμη να αποκατασταθούν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο
- Χάος στο αλβανικό κοινοβούλιο, vid
- Μειώθηκε ελαφρώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
- Ζελένσκι: Η Ουκρανία χρειάζεται απόφαση για τη χρησιμοποίηση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων πριν από το τέλος του έτους
- Οδηγός επιβίωσης για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων









