• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα κεφάλια στα κατάρτια!!! Η άγνωστη ΣΦΑΓΗ και η «υπόσχεση» των Τούρκων.

Τα κεφάλια στα κατάρτια!!! Η άγνωστη ΣΦΑΓΗ και η «υπόσχεση» των Τούρκων.

sfagh1
Οι διπλωμάτες μας οφείλουν να γνωρίζουν ιστορία...

Μια συγκλονιστική στιγμή της Ιστορίας, η οποία σε πολλούς είναι άγνωστη!

Την ώρα που οι Τούρκοι θέλουν… διάλογο μαζί μας, σας παρουσιάζουμε μια σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό  σφαγή Ελλήνων από Τούρκους (εδώ αρκετοί δεν γνωρίζουν άλλα κι άλλα).

Ο λόγος για το ματωμένο καλοκαίρι του 1821 στην Σαμοθράκη όπου για ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ οι Τούρκοι έσφαξαν χιλιάδες Έλληνες χριστιανούς.

Τον Αύγουστο του 1821, οι Σαμοθρακίτες ξεσηκώθηκαν κατά των Τούρκων, όντες υπόδουλοι για 458 συναπτά έτη.

Αρκετοί Σαμοθρακίτες, γνωρίζοντας πως η επανάσταση ξεκίνησε στην Πελοπόννησο, έπεισαν τους συντοπίτες τους να πάρουν τα άρματα. Συγκέντρωσαν τα λιγοστά όπλα που υπήρχαν στο νησί και άρχισαν να εξασκούνται στην σκοποβολή.

Η εξέγερση των Σαμοθρακιτών ενάντια στην Τουρκοκρατία πνίγηκε όμως στο αίμα, με τους Τούρκους να παρουσιάζουν το πιο φρικτό τους πρόσωπο.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1821, ο Σουλτάνος έδωσε εντολή στον υποναύαρχο καπετάν Μπέη Καρά Αλή να καταστείλει την εξέγερση στο νησί.

Ήταν «πρωτοσταυρινιά», όπως συνήθιζαν να λένε την 1η Σεπτεμβρίου οι ντόπιοι.

Οι Τούρκοι, διψασμένοι για ελληνικό αίμα, αποβιβάστηκαν στο νησί. Ήταν πάνω από χίλιοι άνδρες του τουρκικού στόλου.

ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Ολόκληρα χωριά λεηλατήθηκαν και παραδόθηκαν στις φλόγες. Χιλιάδες άνδρες που αντιστέκονταν, αποκεφαλίστηκαν.

Οι Τούρκοι συνέλαβαν 700 Έλληνες που είχαν καταφύγει στα βουνά. Τους έφεραν πίσω με δόλο δίνοντάς τους την εντύπωση ότι θα τους δώσουν χάρη. Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΟΜΩΣ ΦΙΛΟΣ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΤΑΙ!!! Στην τοποθεσία «Εφκάς» στο κάστρο της πρωτεύουσας τους έσφαξαν όλους.

Από την μαζική σφαγή, επέζησαν σύμφωνα με μαρτυρίες 25 έως 30 οικογένειες, οι οποίες ζούσαν τα επόμενα χρόνια σε άθλια κατάσταση.

Οι Τούρκοι άφησαν τα κεφάλια των Σαμοθρακιτών να κατρακυλούν στο αυλάκι. Το ρυάκι πήρε το όνομα Εφκάς (Επτακοσίας) από τον αριθμό των σφαγιασθέντων.

Τα μωρά κάτω των 2 ετών εκτελέστηκαν μαζί με τις γυναίκες που ήταν μεγαλύτερες από 40 ετών. Τα θύματα από τις άγριες σφαγές ήταν χιλιάδες, ενώ περίπου πεντακόσιοι Σαμοθρακίτες κατάφεραν και ξέφυγαν στην θάλασσα.  

Πάνω από 1.500 γυναικόπαιδα του νησιού βρέθηκαν στα σκλαβοπάζαρα. Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης διήρκησε περίπου οκτώ εβδομάδες.

Στις 12 Νοεμβρίου 1821, ο υποναύαρχος Καρά- Αλής, υπεύθυνος και για την σφαγή της Χίου, μπήκε στο νησί του Θρακικού πελάγους πανηγυρικά. Στους ιστούς των πλοίων του τουρκικού στόλου είχε κρεμάσει τα κομμένα κεφάλια τριάντα συλληφθέντων Σαμοθρακιτών.

Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης παρέμεινε άγνωστο! Η τυπική αναφορά στο γεγονός αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία των Αθηνών μόλις το 1980. Την καταστροφή της Σαμοθράκης την απεικόνισε πολύ χαρακτηριστικά ο Γάλλος Αuguste Vinchon, ζωγραφίζοντας, έναν πίνακα με θέμα την σφαγή της Σαμοθράκης, που βρίσκεται στο Λούβρο.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •