• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα δύο πρόσωπα της Τουρκίας στο Αιγαίο – Σημερινό πρωτοσέλιδο βάζει «φωτιά» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα δύο πρόσωπα της Τουρκίας στο Αιγαίο – Σημερινό πρωτοσέλιδο βάζει «φωτιά» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ελπίζουμε να ισχύει αυτό που μεταδώσαμε χθες...

Δεν υπάρχουν και πολλά λόγια για να περιγραφεί αυτό που συμβαίνει σχεδόν κάθε ημέρα στο Αιγαίο, την ίδια ώρα που οι Τούρκοι θέλουν να το διαφημίσουν μαζί μας, αφενός για να βοηθηθούν τουριστικά από την Ελλάδα, η οποία αποτελεί αυτή την στιγμή ιδανικό μέρος διακοπών, λόγω λίγων κρουσμάτων κορωνοϊού, αφετέρου να περάσουν τα υποχθόνια σχέδιά τους για διαμοιρασμό του Αιγαίου.

Οι αριθμοί παραβιάσεων, υπερτάσεων, εμπλοκών ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, ενώ και ο αριθμός των οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών είναι υψηλότερος από ότι στο παρελθόν.

Σήμερα, οι Τούρκοι προχώρησαν σε 79 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Επτά τουρκικά αεροσκάφη προκάλεσαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και πέντε εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Προκαλούν όμως και στο νερό!

Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ζήτησε από σκάφος της Frontex και Έλληνες ψαράδες να… φύγουν κι όταν έφτασε το λιμενικό της Χίου, κάλεσαν σε ενισχύσεις! Μάλιστα, το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφτασε μια ανάσα από τις ελληνικές ακτές.

Όλα έγιναν στις Οινούσσες, όπου Έλληνες ψαράδες αλλά και το πλήρωμα σκάφους της Froxntex είδαν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς εντός των ελληνικών υδάτων.

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι βγάζουν σε πρωτοσέλιδο την πρόταση που έκαναν χθες στον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, σχετικά με την κοινή διαφήμιση για το Αιγαίο.

Όπως σας γράψαμε χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού  υπουργείου Τουρισμού, ο Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον  Έλληνα ομόλογό του, Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις για μία κοινή τουριστική προώθηση του Αιγαίου!

Η απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN TV, δεν ήταν θετική σε σχέση με κοινή προώθηση του Αιγαίου, παραπέμποντας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου πάγια θέση είναι πως «Η τουριστική διπλωματία διέπεται από τους κανόνες σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου», τους οποίους η γείτονα συνεχώς παραβιάζει, θέλοντας να δικαιώματα σε ελληνικό ζωτικό χώρο.

Ωστόσο, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της υποστηρίζει πως σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι υπουργοί Τουρισμού της Τουρκίας και της Ελλάδας συμφώνησαν να κάνουν «κοινή διαφημιστική εκστρατεία για το Αιγαίο».

Η Hurriyet με πρωτοσέλιδο τίτλο «το αστέρι του καλοκαιριού είναι το Αιγαίο» αναφέρει πως ο Χάρης Θεοχάρης και ο τούρκος ομόλογος του Μεχμέτ Έρσοϊ συνομίλησαν τηλεφωνικά και τονίζει πως «συμφώνησαν να κάνουν μια κοινή εκστρατεία προβολής για το Αιγαίο που θεωρείται ασφαλής περιοχή στην περίοδο της πανδημίας».

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μία έντονη «τουριστική διπλωματία», προσπαθώντας να αναπτύξει στρατηγικές, με σκοπό να προσελκύσει ξένους επισκέπτες στη χώρα, ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελε να παρασύρει την Ελλάδα σε μία κοινή εκστρατεία με «σημαία» το «κοινό Αιγαίο», κάτι που χρήζει μεγάλης προσοχής από την Ελληνική πλευρά.

Ελπίζουμε, το πρωτοσέλιδο της Χουριέτ να μην αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα και να ισχύει το χθεσινό ρεπορτάζ, το οποίο έκανε λόγο για αρνητική απάντηση στους Τούρκους. Εκτός αν η  Τουρκία θέλει απλά να «πυροδοτήσει» την ατμόσφαιρα.