• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα δύο ΠΡΟΣΩΠΑ της Τουρκίας!!! Τι θέλει εδώ και τώρα να κάνει στην Ελλάδα η Άγκυρα (vid)

Τα δύο ΠΡΟΣΩΠΑ της Τουρκίας!!! Τι θέλει εδώ και τώρα να κάνει στην Ελλάδα η Άγκυρα (vid)

Ποια η στάση Αθήνας-Λευκωσίας

Τουρκίας

Εδώ και 9 μήνες, με αφετηρία την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου με το οποίο η Λιβύη και η Τουρκία πραγματοποίησαν- από το πουθενά- οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η Άγκυρα ακολουθεί μισελληνική και αναθεωρητική πολιτική σε όλο το μήκος και πλάτος της Ανατολικής Μεσογείου.

Παρά τις απανωτές σφαλιάρες στην τουρκική επεκτατικότητα σε Έβρο και Ανατολικό Αιγαίο, οι γείτονες δεν πτοήθηκαν. Προσπαθούν να κερδίσουν με τις απειλές και τις προκλήσεις, αυτά που δεν τολμούν, τουλάχιστον ακόμα , να καταλάβουν με τα όπλα.

Αναμφίβολα, οι αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης σε κάθε απειλή ασφαλείας που προκλήθηκε, επέφεραν αιφνιδιασμό στους κόλπους των ιθυνόντων στην Άγκυρα, η οποία διαπίστωσε, εν μέρει, ότι η Ελλάδα δεν είναι ανίσχυρη χώρα και δεν θα είναι τόσο εύκολο να αντλήσει από αυτήν εδαφικά και χωρικά (θαλάσσιες ζώνες) κέρδη μέσω των απειλών.

ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ

Την μία στιγμή οι Τούρκοι απειλούν με πόλεμο, την άλλη, προωθούν τον… ειρηνικό διάλογο. Μπορεί αυτή η στάση να προκαλεί γέλιο στην χώρα μας, αλλά εντός της Τουρκίας συντονίζει και φανατίζει το ακραίο υπερεθνικιστικό και ισλαμό-οθωμανικό ακροατήριο.

Η  κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα πλέον με το έλλειμμα στον προϋπολογισμό να φτάνει ήδη τα 111 δις για φέτος, τα προβλήματα λόγω κορωνοϊού να αυξάνονται, τα μέτωπα σε Λιβύη και Συρία να μην έχουν αποδώσει τα εδαφικά κέρδη που ανέμενε ο νεο-σουλτάνος και την ανεργία στα ύψη. Η ελπίδα για μία νίκη στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο μέσω της διπλωματίας, εξανεμίστηκε πάρα πολύ γρήγορα, ενώ Αθήνα και Λευκωσία, κυρίως βέβαια η Ελλάδα, ξεκίνησαν ένα διπλωματικό μαραθώνιο εξεύρεσης συμμάχων και ουδετεροποίησης των έως τώρα τουρκόφιλων κρατών.

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

Η σύσφιξη των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων, η απόλυτη σύμπλευση Ελλάδας- Γαλλίας στην περιοχή και η σχετική υποχώρηση των φιλοτουρκικών κρατών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της εντατικής διπλωματίας Από Ελλάδα και Κύπρο, έβαλε επιπλέον δυσεπίλυτους άγνωστους παράγοντες στις ήδη πολύπλοκες εξισώσεις που έχει να επιλύσει ο Ερντογάν και η παρέα του.

Η πρόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία με την Κύπρο να θέτει βέτο στις κυρώσεις για τη Λευκορωσία αν αυτό δεν γίνει, έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στις φιλοτουρκικές δυνάμεις εντός της Ένωσης. Υπήρξαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως ο κύριος που αναφέραμε εδώ. (https://www.el.gr/ethnos/kapoioi-den-choneyoyn-pos-o-ellinismos/), οι οποίοι δεν κρύβουν τα φιλοτουρκικά αισθήματά τους και αδιαφορούν αν καταπατούνται τα Δίκαια της Ελλάδας και της Κύπρου. Αρκεί να συνεχιστούν οι χρυσές δουλειές με την Τουρκία του Ερντογάν. Για κακή τους τύχη, η Κύπρος μάλλον εμμείνει στο βέτο για κυρώσεις στην Λευκορωσία και πλέον έχει την αμέριστη Γαλλο-αυστριακή υποστήριξη για να το πράξει χωρίς αντίποινα.

Με τις κυρώσεις αργά η γρήγορα να έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι δεσμευμένη πολιτικά και διπλωματικά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, η Τουρκία προχώρησε σε απόσυρση του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια με στόχο να αποφύγει τυχόν κυρώσεις στις 24/9.  Οι συνομιλίες που επιδιώκει η Άγκυρα οι οποίες θα περιλαμβάνουν από την ΑΟΖ μέχρι την αποστρατιοτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, δε θα γίνουν δεκτές από αυτή την Ελληνική Κυβέρνηση.

ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΓΚΥΡΑ

Ούτως ή άλλως, ο στόχος της τουρκικής ηγεσίας είναι να δείξει ότι η Ελλάδα δεν δέχεται κανένα διάλογο και ότι έχει διεκδικήσεις παράλογες. Ευελπιστούν, παράλληλα, πως θα πάρουν αυτά που εποφθαλμιούν με την βοήθεια της φιλότουρκης μερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη, η Τουρκία προσπαθεί να επωφεληθεί από τα γεγονότα σε Λέσβο και Σάμο για να καταστήσει υπόλογο την Ελλάδα απέναντι στους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά, και να θέσει θέμα καταπίεσης των μουσουλμάνων παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Καλλιεργώντας το προαναφερθέν κλίμα μαζί με την περιφορά του ερευνητικού πλησίον του Καστελόριζου.

Η Τουρκία θέλει να πετύχει, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, το καλύτερο δυνατό τώρα πριν εξοπλιστεί η Ελλάδα, αλλάζοντας τις ισορροπίες, είτε με διπλωματία είτε με επεισόδιο. Ωστόσο, ανησυχούν πως η Ελλάδα θα απαντήσει με χτυπήματα από τον Έβρο μέχρι και την Κύπρο,

Υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο της υπαναχώρησης των Τούρκων από τα «μέτωπα» σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο αλλά, αυτό θα προκαλούσε εντονότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό της γείτονας, όπου οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν τα πράγματα όπως θα ήλπιζε ο Ερντογάν με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο και την σχέση του με την εξουσία της Τουρκίας.

Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Η ελληνοτουρκική κρίση θα διαρκέσει αρκετά…