• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα 6 ναυτικά μίλια γίνονται… 5.8! Η Τουρκία δοκιμάζει τις ΑΝΟΧΕΣ μας

Τα 6 ναυτικά μίλια γίνονται… 5.8! Η Τουρκία δοκιμάζει τις ΑΝΟΧΕΣ μας

reis_kastelorizo
Ελάχιστοι πρόσεξαν μια τελευταία NAVTEX της Άγκυρας...

Όπως είδαμε τις τελευταίες μέρες, η Άγκυρα εμπόδισε την γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο», που συμμετέχει στην αποστολή «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης, ενώ την ίδια ώρα στήνει παιχνίδι με τα έξι ναυτικά μίλια.

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι στράφηκαν κατά του Έλληνα διοικητή των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη». «Το πλοίο μπλοκαρίστηκε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου από μια γερμανική φρεγάτα που συμμετέχει στην επιχείρηση “Ειρήνη” με εντολή του Έλληνα διοικητή», γράφουν οι Τούρκοι.

Ο έλεγχος τελικά δεν έγινε, καθώς οι Γερμανοί υποχώρησαν εμπρός στις απειλές των φίλων τους.

Η Άγκυρα, βλέποντας όλα αυτά, αποθρασύνεται ακόμα περισσότερο, θέλοντας να επιβάλει το casus belli όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και με «εργαλείο» το Oruc Reis και τις τελευταίες NAVTEX επιδιώκει να περιορίσει δια της βίας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στα 6 ν.μ..

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, η Τουρκία μπαίνει στον πειρασμό να δοκιμάσει τις ανοχές της Ελλάδας καθώς σύμφωνα με την αντί NAVTEX που εξέδωσαν οι ελληνικές Αρχές παραβιάζεται και περιοχή εντός των 6 ν.μ., κάτι που συνιστά πρωτοφανή πρόκληση καθώς στην ζώνη των 6 ν.μ. η χώρα μας ασκεί απόλυτη κυριαρχία, όπως ακριβώς στο έδαφος της χώρας.

Η Ελληνική NAVTEX αναφέρει χαρακτηριστικά:

ZCZC HA11

211130 UTC NOV 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 711/20

SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20, THAT REFERS TO ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA INCLUDING GREEK TERRITORIAL SEA, WHERE GREECE HAS THE EXCLUSIVE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES. THIS NAVTEX AREA ALSO OVERLAPS GREEK CONTINENTAL SHELF AND FALLS WITHIN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA WHERE IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: «ZCZC HA11

211130 UTC NOV 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 711/20

Νοτιοανατολική Κρητική Θάλασσα

1.Μη εξουσιοδοτημένος Σταθμός μετέδωσε την NAVTEX FA64-1460/20 η οποία αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή που περιλαμβάνει Ελληνικά Χωρικά Ύδατα , όπου η Ελλάδα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει NAVTEX. Αυτή η περιοχή της NAVTEX επικαλύπτει επίσης και την ελληνική υφαλοκρηπίδα και εμπίπτει εντός της Ελληνικής περιοχής Υπηρεσιών NAVTEX όπου ο Σταθμός NAVTEX του Ηρακλείου έχει την αρμοδιότητα να εκπέμπει NAVTEX.

2.Ολοι οι ναυτιλλόμενοι παρακαλούνται να αγνοήσουν την NAVTEX FA64-1460/20.»

Στην απάντησή τους οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως λαμβάνουν υπόψη για την μέτρηση μια μικρή τουρκική βραχονησίδα και επομένως δεν υπάρχει παραβίαση των 6 ν.μ., καθώς το σημείο (με την δική τους μέτρηση) είναι 0,2 ν.μ. έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ αντιθέτως οι ελληνικές Αρχές βλέπουν ότι η συντεταγμένη που προβλέπει η τουρκική NAVTEX αφορά περιοχή εντός της ζώνης των 6 ν.μ. (5.8 μίλια σύμφωνα με όσα μεταδίδονται).

Μολονότι, κατά την προηγούμενη NAVTEX, το τουρκικό ερευνητικό δεν αποπειράθηκε να πλεύσει σε αυτό το σημείο, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επιδιώξει πριν την εκπνοή της NAVTEX στις 29 Νοεμβρίου, να δοκιμάσει να προκαλέσει στέλνοντας το πλοίο εκεί. Κατά αυτόν τον τρόπο, οι Τούρκοι θα παραβιάσουν την απόλυτη κόκκινη γραμμή της Ελλάδας και ταυτόχρονα θα επιδιώξουν την πρόκληση σύγχυσης, επικαλούμενοι μια υποτιθέμενη τουρκική βραχονησίδα.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο εάν η Τουρκία παραβίασε ή όχι τα χωρικά ύδατα των έξι μιλίων και αν η Ελλάδα είχε δικαίωμα να χτυπήσει, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει αποπροσανατολισμός από την άοκνη πρόκληση της παραβίασης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.