• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα 12 μίλια στην Κρήτη ανάβουν «φωτιές»! Γερμανική αναφορά στην «αιτία πολέμου» Ελλάδας-Τουρκίας

Τα 12 μίλια στην Κρήτη ανάβουν «φωτιές»! Γερμανική αναφορά στην «αιτία πολέμου» Ελλάδας-Τουρκίας

Η μεγαλόνησος στο επίκεντρο... Παρακολουθούν και οι Ρώσοι!

Η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» δεν βλέπει με καλό μάτι την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο αλλά και στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη η Süddeutsche Zeitung, στην ηλεκτρονική της έκδοση, εκφράζει επιφυλάξεις για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική της έκδοση, «η Ελλάδα εξετάζει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει και θέλει να διπλασιάσει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος. Κατά βάση αυτό επιτρέπεται, ωστόσο παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες και μπορεί να εξοργίσει περαιτέρω την Τουρκία». Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το 1995 η τουρκική Βουλή είχε ξεκαθαρίσει ότι κάθε επέκταση των (θαλασσίων) συνόρων στο Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου. Κατ΄αρχάς η επέκταση των θαλασσίων συνόρων στο Ιόνιο Πέλαγος θα είχε συνέπειες για την Αλβανία. Όμως οι δύο χώρες θέλουν να επιλύσουν τη διαφορά τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τούρκοι και Έλληνες θα μπορούσαν επίσης να παραπέμψουν την αντιπαράθεσή τους σε ένα διεθνές δικαστήριο, αλλά δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν επ’ αυτού».

Στην συνέχεια η Süddeutsche Zeitung ανατρέχει σε παλαιότερες δηλώσεις του ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος θεωρείται εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Τουρκία. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Το 2020 ο απόστρατος ναύαρχος Γιαϊτζί είχε δηλώσει στην εφημερίδα Sözcu: ‘Αν η Ελλάδα κάνει κάτι τέτοιο μόνο στο Ιόνιο Πέλαγος, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Αλλά ένα τέτοιο βήμα αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου’. (…) Το δεύτερο βήμα θα ήταν τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, δυτικά της Κρήτης. Αλλά αυτό θα ήταν εντελώς απαράδεκτο για την Τουρκία», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Δίχως άλλο, επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στην Κρήτη, όχι μόνο προς το νότιο τμήμα αλλά και στο ανατολικό, αφορά άμεσα και τις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Επιτελείο φέρονται να θέλουν να επισπεύσουν ορισμένες διαδικασίες, επιχειρώντας να τοποθετήσουν περαιτέρω θωράκιση στην Μεγαλόνησο έναντι της τουρκικής απειλής.

Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την Σούδα κάτι που ίσως μπορεί να ευνοήσει ακόμη περισσότερο τα Ελληνικά σχέδια αναβάθμισης των υφιστάμενων δομών για τις δυνάμεις της χώρας μας, αφού στην πολιτική τα πάντα έχουν να κάνουν με συμφέροντα.

Στην νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπεται άλλωστε η μόνιμη παρουσία μεγαλύτερου αριθμού πολεμικών πλοίων στον αναβαθμισμένο και με πολλές παρεμβάσεις ναύσταθμο της Κρήτης.

Τέλος, υπέρ της της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας έχουν ταχθεί και οι Ρώσοι, οι οποίοι παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις.