Την πρόθεση οι ΗΠΑ να συνδράμουν στην διευκόλυνση των συζητήσεων και στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, εφόσον αυτό ζητηθεί, τόνισε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τσούνης μιλώντας στον κ. Αθανάσιο Έλλις, Αρχισυντάκτη της αγγλικής έκδοσης της εφημερίδας Καθημερινή στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου.
Τόνισε ότι είναι ενθουσιασμένος από το βάθος των δύο κυβερνήσεων, Ελλάδας και Τουρκίας που, όπως είπε, είναι έτοιμες να συνομιλήσουν με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις τους, κάτι που περιμένει να φανεί ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές.
Όπως σημείωσε, αυτό θα είναι ωφέλεια και των δύο χωρών και τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην διπλωματία με στόχο να υπάρξει μία ειρηνική συνύπαρξη.
Υπογράμμισε, ωστόσο, πως οι απειλές του Τύπου προς τη χώρα από την Τουρκία αποτελούν προσβολή στην αξιοπρέπεια του έθνους. Εντούτοις, υπογράμμισε ότι σε μία εκλογική χρονιά λέγονται αρκετά πράγματα και πρέπει να υπάρχει επιλογή στη σημασία που δίνεται, ενώ υπογράμμισε ότι δεν ακολουθήθηκαν από σχετικές πράξεις.
«Οι δύο χώρες είναι δίπλα χιλιετίες. Υπάρχουν καλοί διπλωμάτες και πρέπει να γίνουν οι προσπάθειες ώστε να συνυπάρξουμε ειρηνικά χωρίς να σημαίνει ότι μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα» σημείωσε και αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις που διατηρεί με τους Τούρκους ομολογούς του, τονίζοντας πως «Πρέπει να αφήσουμε πίσω ρητορική και ενοχλήσεις».
Ερωτώμενος για την αγορά των F16 από την Τουρκία, σημείωσε πως θα έρθει η μέρα που θα μπορεί η χώρα να λάβει τα αεροσκάφη όταν θα έχουν μείνει στο παρελθόν οι εντάσεις και οι ενοχλήσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση για την εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά τις εκλογές, τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί εκπληκτική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δε θα αλλάξει, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. Παράλληλα, υπενθύμισε πως η εξαιρετική αυτή συνεργασία διατηρείται εδώ και πάνω από μία δεκαετία παρά τις τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις.
(Απεμπε – απεμπε photo)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δ. Μάντζος για Βενεζουέλα: «Η λύση δεν είναι τα όπλα και η βία αλλά η εμβάθυνση της δημοκρατίας»
- Αυτό το ελληνικό νησί προσφέρει δωρεάν διαμονή για φροντίδα αδέσποτων γατών και ήδη έγινε χαμός!
- Φον ντερ Λάιεν για Βενεζουέλα: «Οποιαδήποτε λύση να σέβεται το διεθνές δίκαιο»
- Καταδικάζει ο Λούλα την επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα: «Υπερέβησαν κάθε αποδεκτό όριο»
- Κίνημα Δημοκρατίας για Βενεζουέλα: Οι κρίσεις λύνονται πολιτικά μέσω θεσμών όχι με μονομερείς ενέργειες
- Τρίνινταντ και Τομπάγκο: Δεν είχαμε καμία συμμετοχή στην αμερικανική επίθεση στη Βενεζουέλα
- Αλ. Χαρίτσης για Βενεζουέλα: «Δεν είναι μία ακόμη στρατιωτική επιχείρηση – Είναι ωμός επιθετικός ιμπεριαλισμός»
- Κιρ Στάρμερ: Θέλω να μιλήσω με τον Τραμπ – Η Βρετανία δεν είχε εμπλοκή στις επιθέσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα
- Σε πανελλαδική απεργία από τις 7/1 οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών
- ΣΥΡΙΖΑ: «Η στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα παραβιάζει κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου»









