• Αρχική
  • Άρθρα
  • Συμβουλή στον Ερντογάν – Φύγε από το Αιγαίο και πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα (vid)

Συμβουλή στον Ερντογάν – Φύγε από το Αιγαίο και πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα (vid)

erdogan_mayrh_thalassa
Η στάση Ελλάδας και Κύπρου οδηγεί τον διεθνή παράγοντα να τραβήξει το αυτί και στην Τουρκία

«Η επιμονή Ερντογάν στην Αν. Μεσόγειο είναι περισσότερο γεωπολιτικό παιχνίδι. Καλύτερα θα ήταν να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα, όπου δεν υπάρχει θέμα συνόρων».

Αυτό υποστηρίζουν ειδικοί στην γερμανική εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung», την οποία επικαλείται η Deutsche Welle, προφανώς για να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Συνεχίζει το ρεπορτάζ:

«Ο “πόλεμος για το φυσικό αέριο” απεφεύχθη στην Ανατολική Μεσόγειο για να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στον διάλογο. Ήταν όλο αυτό το διάστημα και το πάγιο αίτημα του Βερολίνου, αποκλιμάκωση και διάλογος. Τα εύσημα λοιπόν σύμφωνα με τους αναλυτές ανήκουν κυρίως στη Γερμανία αλλά και την ΕΕ που τις τελευταίες εβδομάδες κίνησαν παρασκηνιακά τα νήματα της διπλωματίας με αποτέλεσμα να κατεβάσει ο Τούρκος πρόεδρος τους τόνους και να εμφανιστεί πιο διαλλακτικός. Τουλάχιστον προς τα έξω. Γιατί στον πυρήνα της διένεξης με την Ελλάδα και την Κύπρο φαίνεται να μην έχει μετακινηθεί.

Από την δική του οπτική γωνία οι αξιώσεις του έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απόλυτα νόμιμες και η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να ψάχνει για φυσικό αέριο στην περιοχή των δυτικών ακτών. Και δεν αποκλείεται αναζωπύρωση της διένεξης στη περίπτωση που ο πρόεδρος Ερντογάν αποφασίσει να στείλει γεωτρύπανο στις θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα στο Καστελόριζο, τη Ρόδο και την Κρήτη».

Βλέπουμε λοιπόν πως ο διεθνής παράγοντας θέλει ειρήνη και θα ασκήσει πιέσεις και στις δύο πλευρές, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή». Συνήθως οι πιέσεις αυτές αφορούν την Ελλάδα. Εμπρός όμως στην αποφασιστικότητα που έχουν επιδείξει τον τελευταίο καιρό Αθήνα και Λευκωσία, συμβουλεύουν κάποιοι από τους διεθνιστές την Άγκυρα να επικεντρωθεί στην Μαύρη Θάλασσα και να αφήσει την Μεσόγειο.

Η Τουρκία όμως επιμένει να ζητά πράγματα ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ! Ποια θα είναι η κατάληξη;