• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στο χείλος του πολέμου! Διεθνή δημοσιεύματα βάζουν «φωτιά» σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Στο χείλος του πολέμου! Διεθνή δημοσιεύματα βάζουν «φωτιά» σε Αιγαίο και Μεσόγειο

aigaio_mesogeios
Πώς η Τουρκία «σπρώχνεται» σε σύγκρουση - Θα την σταματήσουν;

Οι λόγοι που έχουν φέρει την Ελλάδα και την Τουρκία στο χείλος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης, αναλύονται από Bloomberg και Guardian.

Το Bloomberg παραθέτει μία σειρά από ακανθώδη ζητήματα:

ΚΥΠΡΟΣ

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η διαίρεση της Κύπρου άρχισε ουσιαστικά το 1963, όταν ξέσπασαν διαμάχες μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, και ολοκληρώθηκε με την εισβολή του «Αττίλα» το 1974, την κατοχή του βόρειου τμήματος της Μεγαλονήσου και τη δημιουργία του «κράτους» της ΤΔΒΚ, που αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία.

Οι προσπάθειες επανένωσης δεν έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής καρπούς, ενώ πρόσφατα οι ΗΠΑ χαλάρωσαν το εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κίνηση που καταδίκασε η Τουρκία.

ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν φέτος με τις απόπειρες ή προσποιήσεις ερευνών της Τουρκίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κόντρα προκύπτει από τις αντικρουόμενες ερμηνείες των θαλασσίων συνόρων (σ.σ. οι Αμερικανοί του Bloomberg δεν λένε ξεκάθαρα πως η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο) και το ζήτημα της κυριαρχίας στην Κύπρο, με την Άγκυρα να αμφισβητεί το (σ.σ. αναφαίρετο) δικαίωμα των ελληνικών νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα και να αρνείται να υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ η διοίκηση των Κατεχομένων στην Κύπρο διεκδικεί δικαιώματα σε όλους τους ενεργειακούς πόρους που ανακαλύφθηκαν ανοικτά των ακτών της Μεγαλονήσου.

ΑΙΓΑΙΟ

Ελλάδα και Τουρκία, γράφει το Bloomberg, έφθασαν στο χείλος του πολέμου το 1987, με αφορμή τα δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου στo κατάσπαρτο με νησιά Αιγαίο, αλλά και το 1996 για τα Ίμια. Η Τουρκία έχει διαμηνύσει από το 1995 ότι θεωρεί casus belli την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο.

Πηγή προστριβών αποτελούν και τα Δωδεκάνησα, συνεχίζει το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο, με την Τουρκία να πνέει μένεα μετά την -πρόσφατα- κυκλοφορία φωτογραφιών που έδειχναν Έλληνες στρατιώτες να φθάνουν στο Καστελόριζο, αλλά και ο εναέριος χώρος των 10 ν.μ. από τις ελληνικές ακτές, που η Τουρκία επιμένει ότι θα έπρεπε να περιορίζεται στα 6 ναυτικά μίλια -όσο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

ΘΡΑΚΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλει διακρίσεις εις βάρος των τουρκοφρόνων της δυτικής Θράκης (σ.σ. ΕΔΩ ΓΕΛΑΝΕ), ενώ κατηγορεί την Ελλάδα ότι κλείνει δεκάδες «τουρκικά» σχολεία, σημειώνει το Bloomberg. Ο Ερντογάν έχει απαιτήσει επίσης αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 με στόχο την ενίσχυση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα (σ.σ. η Άγκυρα θέλει να τους πατρονάρει όλους εις βάρος της ελληνικότητας της Θράκης) και τη διευθέτηση των ζητημάτων εδαφικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, με την Ελλάδα να απαντά ότι η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για τέτοια θέματα από τη στιγμή που κρατά κλειστή από το 1971 τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και πρόσφατα μετέτρεψε σε τζαμιά την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας.

ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ GUARDIAN

Για την βρετανική εφημερίδα «Guardian, το ζητούμενο είναι αν η κόντρα Ελλάδας – Τουρκίας αφορά μόνο μια διαμάχη για τα ενεργειακά, ή αντίθετα ωθείται από «μια πανισλαμική οθωμανική ιδεολογία, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εσωτερικής πολιτικής του αποδυνάμωσης».

Όπως υπογραμμίζει ο διπλωματικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας, Πάτρικ Γουίντουρ, «όσοι ενστερνίζονται στην Τουρκία τη θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας” υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα της χώρας τους πηγάζουν από την άδικη μεταχείρισή της από τις παλιές αποικιοκρατικές δυνάμεις (…). Οι οπαδοί του Ερντογάν ισχυρίζονται ότι η Τουρκία -σε μια περίοδο αδυναμίας και χωρίς πολεμικό ναυτικό- υποχρεώθηκε να υπογράψει τη Συνθήκη των Σεβρών και την ανεπαρκή αναθεώρησή της με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, που στην πράξη άφησαν την Τουρκία εγκλωβισμένη στα όρια των ακτών της, μολονότι διαθέτει μια ακτογραμμή περίπου 8.000 χλμ.».

Εν κατακλείδι το Bloomberg δίνει τα μέρη, από τα οποία μπορεί να ξεκινήσει ανάφλεξη, ενώ ο Guardian υπογραμμίζει το ιδεολογικό-γεωπολιτικό υπόβαθρο της τουρκικής προκλητικής επεκτασιμότητας, το οποίο, «σπρώχνει» την Τουρκία στην σύγκρουση.

Θα καταφέρει ο διεθνής παράγοντας να επαναφέρει την Τουρκία στην τάξη ή τελικά θα προκληθεί ανεξέλεγκτη σύρραξη;