Σκόπια: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ενταξιακή πορεία της χώρας

Την στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, εξέφρασαν οι ΗΠΑ, μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρω-ασιατικές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ. Ο υψηλόβαθμος αμερικανός διπλωμάτης, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του τελευταίου, αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στη περαιτέρω […]

Την στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, εξέφρασαν οι ΗΠΑ, μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρω-ασιατικές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ.

Ο υψηλόβαθμος αμερικανός διπλωμάτης, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του τελευταίου, αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στη περαιτέρω στήριξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και εκφράζει την απογοήτευση της χώρας του, επειδή τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου των Σκοπίων με την ΕΕ.

«Η χώρα σας έχει αποδείξει ότι αποτελεί έμπιστο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και σπουδαίο φίλο των ΗΠΑ. Η ένταξη στην ΕΕ παραμένει κρίσιμο κοινό συμφέρον και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας τη διεξαγωγή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τα Σκόπια στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας» σημειώνει ο Φίλιπ Ρίκερ στην επιστολή του αυτή.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, οι ΗΠΑ κατανοούν τις προκλήσεις που σχετίζονται με την επίλυση περίπλοκων διαφωνιών, όμως επισημαίνει ότι τα Σκόποια έχουν αποδείξει ότι δεν παρεκκλίνουν, όταν είναι απαραίτητο, από την πρόθεση ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών για να διασφαλιστεί ευρύτερη ειρήνη και ευημερία για την ίδια και τους γείτονές της.

«Το αποδείξατε αυτό διασφαλίζοντας την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και θέτοντας τα θεμέλια για ισχυρότερη φιλία με τη Βουλγαρία μέσω της Συνθήκης Φιλίας του 2017» αναφέρει ο κ.Ρίκερ στην επιστολή του.

Καταλήγει δε σημειώνοντας: «Παραμένουμε εταίροι σας και είμαστε αισιόδοξοι ότι η Διακυβερνητική Διάσκεψη, που θα σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, θα διεξαχθεί σύντομα».

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι τα Σκόπια μπορούν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση. Η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριο, όμως πριν από περίπου δύο εβδομάδες η Βουλγαρία έθεσε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 και των Σκοπίων, λόγω διαφόρων ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί