Σκάνδαλο! Έλληνες που επισκέπτονταν την Παναγία Σουμελά παρακολουθούνταν από την ΜΙΤ

Η τουρκική κυβέρνηση διεξήγαγε κρυφά παρακολούθηση σε Έλληνες υπηκόους που επισκέφτηκαν ένα ιστορικό μοναστήρι στις ακτές της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την μαρτυρία ενός πρώην αξιωματικού πληροφοριών.

Οι αποκαλύψεις έγιναν κατά τη διάρκεια ακρόασης στις 20 Ιουνίου 2016 στο 14ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης του Μουχιττίν Ζενίτ, ενός 46χρονου πρώην αξιωματικό της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το αντίγραφο της ακρόασης, που έλαβε η Nordic Monitor, ο αξιωματικός, ο οποίος εργάστηκε στη βορειοανατολική επαρχία Τραπεζούντα της Τουρκίας, παραδέχτηκε ότι μια από τις εντολές τους ήταν να παρακολουθούν τους Έλληνες που επισκέπτονταν την επαρχία για περιηγήσεις.

¨Η παρακολούθηση των ποντιακών δραστηριοτήτων του Πόντου, ήταν μέρος της εντολής μας… για παράδειγμα, γκρουπ τουριστών από την Ελλάδα που επισκέπτονται το Μοναστήρι της Σουμελά (ένα ελληνικό ορθόδοξο μοναστήρι του 4ου αιώνα στο Τραπεζούντα)¨, είπε ο Ζενίτ, προσθέτοντας ότι αυτός και άλλοι αξιωματικοί πληροφοριών παρακολουθούσαν τους Έλληνες τουρίστες.

Η παραδοχή του Ζενίτ επιβεβαιώνει ότι η ανθελληνική παράνοια καλλιεργούνταν συστηματικά από το τουρκικό κράτος, το οποίο χρησιμοποίησε υπηρεσίες ασφαλείας και μυστικές υπηρεσίες και ξόδεψε σημαντικούς πόρους για να παρακολουθεί και να κατασκοπεύει τους Έλληνες τουρίστες.

Το Nordic Monitor αποκάλυψε προηγουμένως πώς η παρακολούθηση της τουρκικής κυβέρνησης για φερόμενες παράνομες ελληνικές επιχειρήσεις για την αναζωογόνηση του «Ποντιακού» (Pontusçuluk) στην Τουρκία οδήγησε στη δολοφονία του 61χρονου ιερέα Andrea Santoro, ιερέα στην Εκκλησία Santa Maria στην Τραπεζούντα.

(Από tourkikanea – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί