Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα: Το Beriev, “παράδειγμα” του τι μπορούμε να πετύχουμε με τη συνεργασία μας

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ μιλά στο Sputnik για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, για τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας και τη συνεργασία τους για την κατάσβεση των πρόσφατων μεγάλων πυρκαγιών στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι αναμένονται "πολιτικές επαφές υψηλού επιπέδου" εντός του 2021.

Για τη συμβολή του ρωσικού μεγαθήριου Beriev στη μάχη που δόθηκε, φέτος το καλοκαίρι, με τα πύρινα μέτωπα στη χώρα, μιλά ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ, αναφέροντάς ως «παράδειγμα» για το τι μπορεί να επιτύχουν οι δύο χώρες, μέσα από της συνεργασίας τους.

Σε συνέντευξή του στο Sputnik, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, μιλώντας για τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, αναφέρθηκε στα εναέρια μέσα που έφθασαν στη χώρα μας, προκειμένου να λάβουν μέρος στον αγώνα των πυροσβεστών για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο.

Σχετικά, ειδικότερα, με το ρωσικό αμφίβιο αεροσκάφος Beriev Be-200, ο κ. Μάσλοβ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όπως έχει πει ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν είναι απλά το καλύτερο αεροσκάφος, αλλά είναι μοναδικό, δεν υπάρχει άλλο με ανάλογα χαρακτηριστικά».

«H Ελλάδα εμπιστεύτηκε τις ρωσικές τεχνολογίες και δεν απογοητεύτηκε» ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Η σύμβαση για την ενοικίαση του Beriev είναι άλλο ένα παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε στη συνεργασία μας».
Όσο για την ατζέντα των ελληνο-ρωσικών σχέσεων στο προσεχές διάστημα; Σύμφωνα με τον Αντρέι Μάσλοβ, στο άμεσο μέλλον αναμένεται έντονη κινητικότητα, ενώ όπως έκανε γνωστό, μέσα στο έτος «προγραμματίζονται και ορισμένες πολιτικές επαφές υψηλού επιπέδου».

Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, εξηγώντας τη διαδικασία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και οι Ρώσοι υπήκοοι στην Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε στον κίνδυνο «έξωθεν παρεμβάσεων» στις εκλογές.


Αναλυτικά, όσα δήλωσε στο Sputnik ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ:

 • Πλησιάζει η μέρα των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Ρωσία. Ψηφίζουν σε αυτές οι Ρώσοι υπήκοοι στο εξωτερικό;
  Στις 17-19 Σεπτεμβρίου στη Ρωσία θα διεξαχθούν εκλογές των βουλευτών της Κρατικής Δούμας. Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν και στις 144 χώρες έτσι ώστε οι 2 εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες στο εξωτερικό να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα να ψηφίσουν. Για αυτούς θα ανοίξουν συνολικά 348 εκλογικά τμήματα. Δυο από αυτά θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα – στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
  Το εκλογικό σώμα εδώ αποτελείται από στελέχη των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών Αρχών στην Ελλάδα, μαζί με ενήλικα μέλη των οικογενειών τους, από Ρώσους πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και από Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι θα βρεθούν εδώ αυτές τις ημέρες.
  Εκτός από αυτό, ειδικά για τους Ρώσους που ζουν μακριά σε άλλες ελληνικές πόλεις διοργανώνουμε, όπως ορίζει ο νόμος, πρόωρες ψηφοφορίες – στην Κρήτη, την Κέρκυρα, την Πάτρα, την Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη. Οι πολίτες μεγάλης ηλικίας ή με προβλήματα υγείας μπορούν να μας ζητήσουν εγκαίρως να τους επισκεφθούμε στο σπίτι τους για να ψηφίσουν.
  Επιπλέον, οι μόνιμοι κάτοικοι 7 περιφερειών της Ρωσίας έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μέσω διαδικτύου, ακόμα και αν βρίσκονται στο εξωτερικό.
  Στα εκλογικά τμήματα θα εφαρμοστούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας, αντισηπτικών, κοινωνικές αποστάσεις, κλπ. Τα τμήματα θα είναι ανοιχτά για όλους, μάλιστα, ανεξαρτήτως του αν ο πολίτης είναι εμβολιασμένος ή όχι.
 • Υπάρχει ενδεχόμενο έξωθεν παρεμβάσεων στις εκλογές στη Ρωσία;
  Δυστυχώς, τέτοιο ρίσκο υπάρχει και είναι υψηλό. Πριν μερικές μέρες κλήθηκε για το θέμα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ο Αμερικανός Πρέσβης στη Μόσχα. Η δημοκρατία στη Ρωσία είναι όμως ισχυρή και ο λαός μας είναι ώριμος για να κάνει ο ίδιος την ανεξάρτητη και ελεύθερη από έξωθεν παρεμβάσεις επιλογή.Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ δήλωσε ότι δεν θα στείλει παρατηρητές στις ρωσικές κοινοβουλευτικές εκλογές. Θα υπάρχουν άλλοι ξένοι παρατηρητές;
 • Ήταν λυπηρή και απολύτως αβάσιμη η απόφαση του συγκεκριμένου Γραφείου να μην διοργανώσει την παρατήρηση των εκλογών στην Κρατική Δούμα, παρ’ όλο που η Ρωσία, όπως υποχρεούταν, έστειλε προς αυτό πρόσκληση για έως 50 παρατηρητές. Το Γραφείο προσπάθησε να αγνοήσει τις υγειονομικές συνθήκες στη χώρα μας και ζήτησε πολύ παραπάνω. Δεν ξέρω πώς θα κάνουν την παρατήρηση ύστερα από την απόφαση αυτή, αλλά ήταν η δική τους επιλογή.
  Θα υπάρχουν όμως παρατηρητές από άλλους διεθνείς οργανισμούς, από ξένα κοινοβούλια, κλπ. Ανάμεσά τους θα είναι και οι Έλληνες βουλευτές.
 • Πώς αξιολογείτε την ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων σήμερα; Ποια συγκεκριμένα παραδείγματα της συνεργασίας θα μπορούσατε να μας αναφέρετε;
  Μετά το αίτημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τους Ρώσους ομολόγους τους, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε στο Υπουργείο Άμυνας να αποστείλει εναέρια μέσα για την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Την επόμενη μέρα στην Αθήνα έφτασαν δύο αεροσκάφη Ilyushin Il-76 και δύο ελικόπτερα Mi-8, που άμεσα ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες. Επιχειρούσαν σε όλες τις μεγάλες φωτιές: στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Εύβοια. Τα εναέρια μέσα με περίπου 60 πιλότους και τεχνικούς παρέμειναν στη διάθεση της Ελλάδας για 3 ολόκληρες εβδομάδες. Τα αεροσκάφη έριξαν 420 τόνους νερού, ενώ τα ελικόπτερα πετούσαν σχεδόν καθημερινά και έκαναν 208 ρίψεις, δηλαδή 850 τόνους νερού.
  Δεν ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που η Ρωσία βοήθησε την Ελλάδα στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Η συνεισφορά μας εκτιμήθηκε υψηλά και λάβαμε και πάρα πολλά ευχαριστήρια μηνύματα από Έλληνες πολίτες.
  Τα θηριώδη ρωσικά αεροσκάφη Ilyushin Il-76 – Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.08.2021
  Ελλάδα
 • Το έργο του αμφίβιου πυροσβεστικού αεροσκάφους Beriev Be-200ES μιλά από μόνο του. Όπως έχει πει ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν είναι απλά το καλύτερο αεροσκάφος, αλλά είναι μοναδικό, δεν υπάρχει άλλο με ανάλογα χαρακτηριστικά.
  H Ελλάδα εμπιστεύτηκε τις ρωσικές τεχνολογίες και δεν απογοητεύτηκε. Γνωρίζω ότι το Be-200ES ξεπέρασε κάθε προσδοκία των ειδικών. Τον θαυμασμό τους αποκάλυψαν δημόσια και οι Έλληνες απόστρατοι πιλότοι των Canadair που ήταν συντονιστές στο ρωσοελληνικό πλήρωμα του Beriev. Ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση εξέφραζε την επιθυμία για αποστολή επιπλέον Beriev από τη Ρωσία.
  Χάρη στην υψηλή ταχύτητα, έφτανε πρώτο στη φωτιά, έριχνε διπλάσιες ποσότητες νερού σε σύγκριση με τα Canadair, δεν παρουσίασε καμία βλάβη, ενώ χρησιμοποιούταν σχεδόν κάθε μέρα από την αυγή μέχρι τη δύση του ηλίου. Επιχειρούσε χωρίς πρόβλημα και σε ακραίες συνθήκες του καύσωνα, που είναι το μεγάλο πλεονέκτημά του. Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω για τους πιλότους και τεχνικούς μας που έδιναν όλο τον εαυτό τους.
  Η σύμβαση για την ενοικίαση του Beriev είναι άλλο ένα παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε στη συνεργασία μας. Ελπίζω ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και δεν θα υπάρχουν προσκόμματα από τρίτους.
 • Τι κινητικότητα υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών αυτήν την περίοδο και τι προγραμματίζεται για το άμεσο μέλλον;
  Φέτος διανύουμε το τέταρτο κατά σειρά αφιερωματικό πρότζεκτ – Κοινό Έτος Ιστορίας, το οποίο προβλέπει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Ρωσία.
  Ετοιμάζουμε, επίσης, συναντήσεις των διμερών ομάδων εργασίας της Διυπουργικής Επιτροπής για την οικονομική, βιομηχανική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, τις οποίες θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής αργότερα τους επόμενους μήνες. Εκτός απ’ αυτό έως το τέλος του 2021 προγραμματίζονται και ορισμένες πολιτικές επαφές υψηλού επιπέδου.

ΠΗΓΗ: sputniknews. gr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί