Ραντεβού στην Θεσσαλονίκη για το Αιγαίο: «Η ελληνική κοινή γνώμη πρέπει να προετοιμαστεί» (audio)

Έφτασε η ώρα και για το Αρχιπέλαγος...

Ραντεβού το φθινόπωρο στην Θεσσαλονίκη, έδωσαν την Τετάρτη, Μητσοτάκης και Ερντογάν, μετά την διμερή συνάντηση τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση θα γίνει ίσως τον χειμώνα, προκειμένου να έχουν προετοιμαστεί καλύτερα τα πράγματα και ιδιαιτέρως η Ελληνική κοινή γνώμη!

Χθες, μετά από μία συνάντηση που διήρκησε 1 ώρα και 5 λεπτά αντί μισής ώρας που είχε αρχικά προγραμματιστεί, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να αλλάξουν σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε μάλιστα στην συνέντευξή του το πλαίσιο, για το πώς οραματίζεται τον πολιτικό διάλογο που εκκινεί. Τα “βαριά” θέματα που δεν είναι άλλα από την βασική διαφορά για τις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα, θα είναι πλέον αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ωστόσο, όπως διαβάσατε χθες η διαφορά θα είναι πλέον ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι πια νομική! Ειδικότερα, οι δηλώσεις την Τρίτη του Πρωθυπουργού, περί της σημαντικότερης γεωπολιτικής διαφοράς στην βάση της καλής γειτονίας, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή, υφαλοκρηπίδας/αοζ , συνιστά της πάγιας εθνικής μας γραμμής, ότι αυτή η διαφορά είναι αυστηρά νομικού χαρακτήρα στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, σε διαφορά γεωπολιτική, δηλαδή πολιτική, άρα που χρήζει διαμεσολάβησης!

Το ζήτημα των ελληνοτουρκικών λοιπόν παύει να είναι νομικό και γίνεται πολιτικό!!! Η διαφορά καθίσταται πλέον διεθνής από διμερής και επιτρέπει την παρέμβαση τρίτων! Πλάι στο διεθνές Δίκαιο προστίθεται η «αρχή της καλής γειτονίας», την οποία επικαλείται η Τουρκία και αφήνει περιθώρια για διάφορες και διαφορετικές ερμηνείες.

Όχι μόνο Διεθνές Δίκαιο δηλαδή, αλλά και οι σχέσεις «καλής γειτονίας» θα ληφθούν υπόψη για την όποια λύση στο Αιγαίο!

Η Ελληνική κοινή γνώμη πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό, όπως συμφωνούσε πριν τρεις μήνες η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ:  

Ναι μεν λοιπόν το Διεθνές Δίκαιο θα είναι ως βάση για τις όποιες συνομιλίες, αλλά πλέον θα γίνει διαπραγμάτευση: «Πρέπει να πούμε ολόκληρη την εικόνα και πρέπει να ξέρει ο κόσμος ποια είναι. Να ξέρει ότι η Τουρκία έχει ακρογιαλιές ατελείωτες πάνω στο Αιγαίο, άρα έχει κάποιο δικαίωμα κι εκείνη πάνω στο Αιγαίο. Είναι κουβέντα αυτονόητη για όποιον ασχολείται», είχε δηλώσει η κα Μπακογιάννη.

Ναι μεν λοιπόν βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά θα γίνουν διαπραγματεύσεις! Ναι μεν τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά και η Τουρκία έχει ατελείωτες ακρογιαλιές πάνω στο Αιγαίο, οπότε, για παράδειγμα, μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση το θέμα του Καστελόριζου!

Ραντεβού στην Θεσσαλονίκη!

photo intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί