Ράμα προς Αλβανούς Ελλάδας: Δεν είστε πια υπηρέτες τους, αλλά ισότιμοι – ΒΙΝΤΕΟ

Δηλώσεις που θα συζητηθούν

Περισσότερο από μία ώρα μίλησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στο κατάμεστο Κλειστό του Γαλατσίου!

Ο Ράμα βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να μιλήσει στους συμπατριώτες του, καθώς την επόμενη χρονιά γίνονται εκλογές στην Αλβανία!

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έκανε κάποιες δηλώσεις που προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση!

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων, ξεσηκώνοντας τους Αλβανούς της Ελλάδας που τον άκουγαν «δεν είστε πια υπηρέτες τους αλλά ισότιμοι υπεύθυνοι αυτού του σπιτιού»!

Μεταξύ άλλων δήλωσε σύμφωνα με το himara. gr:

Εσείς αδέρφια και αδελφές ήρθατε σε αυτό το αρχαίο λίκνο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού για να γλιτώσετε από τα ερείπια του κομμουνιστικού καθεστώτος και την κατάρα της ακραίας φτώχειας. Διασχίστε τα βουνά. Κοιμηθήκατε σε πάρκα, σε εκκλησίες, σε παγκάκια στους δρόμους. Βγαίνατε πριν χαράξει να περιμένετε στις πλατείες σαν τα άλογα στο παζάρι των ζωντανών, τους αφέντηδες που σας πήραν για μαύρη δουλειά. Ματώσατε τα χέρια σας και τσακίσατε την πλάτη σας με τις πιο δύσκολες δουλειές! Αντιμετωπίσατε κάθε είδους βάναυσες εκφράσεις της αλαζονείας του πλούσιου γείτονα προς τον φτωχό γείτονα. Κάνατε δυο-τρεις δουλειές τη μέρα που δεν τελείωνε με το να απαλύνετε την πείνα με ένα πιάτο την ημέρα για να βάζετε στην άκρη τα λεφτά από δύο μη φαγωμένα γεύματα!

Ζήσατε την ταπείνωση των “μαύρων σκουπών” του τέλους του 20ου αιώνα όταν σας ξερίζωσαν από τα σπίτια σας με τα ρούχα σας τη νύχτα για να σας απελάσουν στην Αλβανία όπως σε μια νέα ταινία από μια πολύ παλιά εποχή της βίαιης εκτόπισης των προγόνων μας από τα σπίτια τους στη βόρεια Ελλάδα. Πολλοί από εσάς αλλάξατε τα ονόματα που σας έδωσαν η μητέρα και ο πατέρας σας για να αποκτήσετε έγγραφα εργασίας και να γράψετε τα παιδιά σας στο σχολείο.

Εσείς οι Αλβανοί της Ελλάδας είδατε παιδιά να πνίγονται στα δάκρυα γιατί ήταν τα καλύτερα στο σχολείο, αλλά δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να γίνουν σημαιοφόροι και το λάθος του παιδιού ήταν ότι ήρθε από τη φωλιά των δικέφαλων Αλβανών και δεν γεννήθηκε κάτω από το προστασία του λευκού σταυρού αλλά εδώ είστε. Εσείς, οι Αλβανοί της Ελλάδας, ποτέ δεν παραδοθήκατε και θριαμβεύσατε γιατί είστε το αίμα και η ψυχή ενός έθνους που και τι δεν έχει δει και δεν τράβηξε κάτω από αυτόν τον ουρανό, αλλά καμία δύναμη ή αδικία αυτού του κόσμου δεν μπορούσε να το αναιρέσει από προσώπου γης.

Βήμα-βήμα βγήκατε από το σκοτάδι της επιβίωσης ως στιγματισμένοι κάτοικοι αυτής της χώρας στο φως της ζωής ως ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας, με τις αξίες σας για τη μπέσα, την τετελεσμένη δουλειά, την ορθότητα απέναντι στον ξένο. Καταφέρατε να σταματήσετε να είστε ξένος σε αυτή τη χώρα. Κερδίσατε τη θέση σας στην ελληνική κοινωνία κερδίζοντας τον σεβασμό του εργοδότη σας, την εμπιστοσύνη του διπλανού σας και την αξιοπρέπεια ενός ελεύθερου ανθρώπου σε μια δημοκρατική χώρα. Ήρθατε, παλέψατε, νικήσατε! Και μην το ξεχνάτε ποτέ. Κατά νόμο και έθιμο, η Ελλάδα είναι δική σας σήμερα όσο και των ίδιων των Ελλήνων. Μαζί με τους Έλληνες, εσείς οι Αλβανοί είστε οι Ευρωπαίοι της Ελλάδας. Σήμερα έχετε εδώ τα σπίτια, τα μαγαζιά, τις επιχειρήσεις, τα καλά μορφωμένα παιδιά στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, έχετε τον φιλικό σας κύκλο όπου ο Έλληνας και ο Αλβανός δεν διακρίνονται πια, οι συνεισφορές σας στην ελληνική οικονομία με τίμια δουλειά και με φόρους που πληρώνετε στο ελληνικό κράτος. Εν τω μεταξύ, επιστρέφετε όλο και πιο συχνά στα σπίτια σας στην Αλβανία όπου έχετε στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια, με την πολύτιμη οικονομική σας βοήθεια, τους ηλικιωμένους γονείς, τα αδέρφια, τις αδερφές, τους ανιψιούς και τα ανίψια σας, και όπου έχετε επίσης αρχίσει να επενδύετε, ειδικά σε χωριά, με τις οικονομίες σας. Το γνωρίζω και θέλω να σας το πω. Δεν εξαλείφονται όλες οι διαφορές για πάντα για όλους, ξέρω ότι τα πράγματα δεν πάνε πάντα σωστά για όλους. Ξέρω ότι τα φαντάσματα της προκατάληψης και οι σκιές της περιφρόνησης εμφανίζονται περιστασιακά σε κάποιον μέσω κάποιου στόματος ή κάποιου χεριού του παρελθόντος στο ανοιχτό μονοπάτι σας με τη μεγάλη δύναμη του παραδείγματος, αλλά ξέρω επίσης ότι η εποχή σας, η εποχή των Αλβανών της Ελλάδας δεν γυρίζει ποτέ πίσω.

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί