• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ραγδαίες εξελίξεις! Πληροφορίες κάνουν λόγο για τερματισμό των επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Ραγδαίες εξελίξεις! Πληροφορίες κάνουν λόγο για τερματισμό των επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

ellada_toyrkia
Η αντίδραση της Τουρκίας στην συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ συνεχίζεται.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Άγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα ότι από πλευράς της ματαιώνονται, στην παρούσα φάση, οι διερευνητικές επαφές που ήταν να ξεκινήσουν την Δευτέρα 24 Αυγούστου.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν πως δεν είχαν αποκαλύψει οι ίδιοι συγκεκριμένη ημερομηνία.

Νωρίτερα, ο Στέλιος Πέτσας είχε αναφέρει πως η χώρα μας είναι είναι έτοιμη να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για τις θαλάσσιες ζώνες ακόμη και μέσα στον Αύγουστο “εάν η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει”.

Όπως διαβάσατε χθες, η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ήρθε με μια NAVTEX για τη διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, ενώ αργότερα, εκδόθηκε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας η οποία τόνιζε ότι η ελληνική συμφωνία είναι “ανύπαρκτη”.

«Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι λεγόμενες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως περιγράφονται στη συμφωνία οριοθέτησης που υπογράφηκε σήμερα, δεν αποτελούν πρόβλεψη για την Τουρκία. Αυτή η οπτική μας θα παρουσιαστεί και στην περιοχή και στο τραπέζι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την υπογραφή συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

«Με την θαλάσσια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου παραβιάζεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και τα δικαιώματα της Λιβύης» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Εξετάσαμε τις δεδομένες συντεταγμένες, δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο της συμφωνίας και τον χάρτη. Όμως βλέπουμε ότι από τις συντεταγμένες, η συμφωνία παραβιάζει τόσο την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας όσο και τα δικαιώματα της Λιβύης», σχολίασε.

Επίσης, επισήμανε ότι «μια συμφωνία που αγνοεί την τουρκική υφαλοκρηπίδα δεν μπορεί να υπάρχει».

«Έχουμε λάβει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων μας όσο και του τουρκοκυπριακού λαού και συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Η άσκηση των Τούρκων θα πραγματοποιηθεί 10-11 Αυγούστου, ενώ αφορά τη θαλάσσια περιοχή στην οποία είχε «βγει» το Πολεμικό Ναυτικό κατά την κρίση της 21ης Ιουλίου.

Τότε, θυμίζουμε, τα τουρκικά πλοία βρήκαν μπροστά τους τον ελληνικό Στόλο, ο οποίος αιφνιδίασε τους Τούρκους που δεν περίμεναν τόσο άμεση και αποφασιστική αντίδραση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Άλλωστε, ισχυρή δύναμη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχει παραμείνει στο ανατολικό Αιγαίο ελέγχοντας κάθε κίνηση των Τούρκων και έτοιμο να απαντήσει σε κάθε πρόκληση.

Ταυτόχρονα, η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές παραβιάσεις των Τούρκων, ενώ ο Στρατός Ξηράς έχει «θωρακίσει» όλα τα νησιά.