• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ραγδαίες εξελίξεις! Αυτό ζητά η Ελλάδα, εδώ και τώρα καλείται να δράσει η Ευρώπη!

Ραγδαίες εξελίξεις! Αυτό ζητά η Ελλάδα, εδώ και τώρα καλείται να δράσει η Ευρώπη!

Δεν τα παρατά η Αθήνα...

Πριν από λίγο, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ζήτησε από τους ομολόγους τους σε Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία να ασκήσουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδεται, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στην δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Η Αθήνα ζήτησε την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ, με την Άγκυρα, αν εισακουστεί η Αθήνα, να χάνει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι είναι, όμως, η εν λόγω συμφωνία και τι περιλαμβάνει; Ακολουθούν τα βασικά σημεία

  • Ξεκίνησε να ισχύει από 31/12/1995 
  • Πρόκειται για την οριστική φάση της τελωνειακής ένωσης, μιας συμφωνίας που «έκλεισε» στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της ΕΕ.  
  • Η συμφωνία αναφέρει ότι πρόκειται για «ποιοτικό άλμα» στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας από πολιτική και οικονομική άποψη. 
  • Συμπεριλαμβάνει την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, την κατάργηση των τελωνειακών δασμών και των ποσοτικών περιορισμών και την προστασία πνευματικής, βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας. 
  • Υπάρχει μια μεικτή επιτροπή για λήψη αποφάσεων και διευθέτηση διαφορών.