• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Πυρά» κατά Ερντογάν – Μόνο έτσι θα πέσει ο Σουλτάνος, η κρίση που θα τελειώσει στο Αιγαίο (vid)

«Πυρά» κατά Ερντογάν – Μόνο έτσι θα πέσει ο Σουλτάνος, η κρίση που θα τελειώσει στο Αιγαίο (vid)

TOURKIA_10
Κοινή γραμμή μεν απέναντι στην Ελλάδα, αλλά…

Τα τουρκικά κόμματα έχουν κοινή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα. Ωστόσο όλοι θέλουν την εξουσία, ενώ οι διεθνιστές θα προτιμούσαν έναν πιο μετριοπαθή Τούρκο ηγέτη, από την στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία κατά κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όλο και περισσότερα πυρά δέχεται το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος από την αντιπολίτευση σχετικά με τους χειρισμούς στην ανατ. Μεσόγειο.

Η ακροδεξιά ηγέτης του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, τον κατηγορεί ότι δεν έχει με καμία γειτονική χώρα καλές σχέσεις κι ότι εκείνος έριξε στην αγκαλιά της Ελλάδας την Αίγυπτο: «Έκανες κουμπάρο στο γάμο του παιδιού σου τον Έλληνα πρωθυπουργό Καραμανλή. Ενεπλάκης στην εσωτερική πολιτική της Αιγύπτου. Τα έβαλες με τον Σίσι. Έριξες τον Σίσι στην αγκαλιά των Ελλήνων. Τα έβαλες με τον Άσαντ. Τον έριξες στην αγκαλιά των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του PKK στην Συρία».

Αντίστοιχα, ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος της Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι η αιτία που δυναμώθηκαν η Ελλάδα και η Κύπρος είναι η λάθος διπλωματία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Εσείς είστε η αιτία που όλες οι χώρες επιδίδονται σε επίδειξη δύναμης εναντίον της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Κάθε μέρα βλέπουμε κοινές ασκήσεις κάποιων. Κάθε μέρα υπογράφεται κι από μία συμφωνία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την νότια Κύπρο (σ.σ. έτσι ονομάζουν οι Τούρκοι την ελεύθερη Κύπρο). Την περασμένη βδομάδα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ υπέγραψε συμφωνία με την νότια Κύπρο».

Ουδείς γνωρίζει που θα οδηγήσει η όποια κόντρα Ερντογάν-αντιπολίτευσης και αν θα βρεθούν εκείνες οι δυνάμεις, οι οποίες θα ευνοήσουν μια πολιτική αλλαγή στην Τουρκία.

Πάντως η τουρκική αντιπαράθεση έχει ως επίκεντρο Αιγαίο και Κύπρο, κάτι που σημαίνει πως η όποια κρίση ξεσπάσει δεν αποκλείεται να έχει αντίκτυπο στα Ελληνοτουρκικά.