Προς σύγκρουση με Τουρκία! Οι δύο κινήσεις της Άγκυρας, «ηχηρή» παρέμβαση στους Δελφούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Αθήνα σταματά να συνομιλεί με Άγκυρα αλλά όχι με Κωνσταντινούπολη

Αυξάνεται ο εκνευρισμός στην Τουρκία, έπειτα από την υπογραφή οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας και Ιταλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας είναι δύο:

  • Προτρέπει Αλβανία και Σάρατζ στην Λιβύη να καταγγείλουν την συμφωνία Ελλάδας Ιταλίας, ως ασύμφορη σε σχέση με τα δικαιώματά τους.
  • Υπόσχεται στην Αίγυπτο περισσότερη ΑΟΖ, εφόσον το Κάιρο δεχτεί να παρανομήσει, παρακάμπτοντας Ελλάδα και Κύπρο, την ώρα που αναμένεται επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, στην χώρα του Νείλου.

Στην Τουρκία «τρέμουν» ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, καθώς γνωρίζουν πως θα ακυρώσει νομικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Όσο η Ελλάδα εφαρμόζει πολιτική ακύρωσης των τουρκικών επιδιώξεων, τόσο πιο κοντά έρχεται η σύγκρουση με την Τουρκία του Ερντογάν.

Και λέμε με την Τουρκία του Ερντογάν, καθώς γεννιέται μία παράπλευρη διπλωματική σχέση με την Κωνσταντινούπολη.

Σήμερα, υπήρξε παρέμβαση του ελληνικής καταγωγής δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και υποψηφίου να ρίξει τον Ερντογάν από τον θρόνο, Εκρέμ Ιμάμογλου, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στέλνοντας μήνυμα πως πλέον για την Ελλάδα, αυτός θα είναι ο συνομιλητής, καθώς, συμπληρώνουμε εμείς, οι σχέσεις με την Τουρκία του Ερντογάν μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε ένοπλη σύρραξη.

Ο Ιμάμογλου εξέφρασε αρχικά την λύπη του γιατί το θέμα της Αγίας Σοφίας εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι και οι δύο πόλεις φιλοξενούν παγκόσμια μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Σοφία, τα οποία και πρέπει να τα προστατεύουμε.

«Αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και την θρησκεία», είπε ο κ. Ιμάμογλου, για να προσθέσει ότι και η Τουρκία και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερες και σοβαρότερες προκλήσεις, δείχνοντας έτοιμος να εγκαταλείψει την πολιτική αυξημένης έντασης, την οποία ξεδιπλώνει ο Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Επιπλέον, οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν, κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, να συνεργαστούν και να συναντηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στην Αθήνα, ενώ μίλησαν και για την διπλωματία των πόλεων, που πολλές φορές έχει την δύναμη να γεφυρώνει χάσματα και διαφορές.

Ουσιαστικά, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης (και ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν) αντιτίθεται στα ισλαμικά σχέδια και τις προκλήσεις της Αγκύρας για την τύχη της Αγιάς Σοφιάς, αλλά και για την γενική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία φέρνει πιο κοντά τον πόλεμο παρά την «ειρήνη», όπως την επιθυμούν οι διεθνιστές.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί