• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κακά «μαντάτα» για την ΑΟΖ! Νέες συμφωνίες Τούρκων-Λιβύης: Είμαστε αδέρφια» – ΦΩΤΟ, vid

Κακά «μαντάτα» για την ΑΟΖ! Νέες συμφωνίες Τούρκων-Λιβύης: Είμαστε αδέρφια» – ΦΩΤΟ, vid

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών

Σε προκλητικό τόνο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο παράνομο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά από συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, κάτι που αποτελεί κακό μαντάτο για την Ελλάδα, καθώς παρακάμπτει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι πραγματοποίησε, από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Βεγγάζη ενόψει και της έναρξης λειτουργίας ελληνικού Γενικού Προξενείου στην πόλη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ενίσχυση των μακροχρόνιων διμερών σχέσεων και η ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντελ Χαμίντ Νπμπέιμπα πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή πέντε νέων συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

“Η διατήρηση της κυριαρχίας της Λιβύης, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας και της ευημερίας του λαού της Λιβύης είναι οι πρωταρχικοί μας στόχοι”, δήλωσε ο Ερντογάν.

“(Στην Λιβύη) εκείνοι που συμφώνησαν με το πραξικόπημα και τους συνωμότες πραξικοπηματίες αντί για δικαιώματα, δικαιοσύνη και νομιμότητα έγιναν εταίροι σε αυτές τις σφαγές. Η υποστήριξή μας προς τη Λιβύη απέτρεψε νέες σφαγές και άνοιξε το δρόμο για κατάπαυση του πυρός. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών, η Ιδρύθηκε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας”, είπε και προσέθεσε: “Στη Λιβύη, η Τουρκία, όπως νωρίτερα, θα συνεχίσει να παρέχει κάθε υποστήριξη προς τη νόμιμη κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Έχουμε τον τουρκικό ιδιωτικό τομέα στη Λιβύη, ο οποίος επιστρέφει με επιταχυνόμενα βήματα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας από κοινού για μια Λιβύη που κυριαρχείται από την ειρήνη και την ευημερία. Το μνημόνιο συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες εξασφάλισε τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον των δύο χωρών. Σήμερα επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα”.

Από την πλευρά του, ο Λίβυος πρωθυπουργός, μετά την υπογραφή 5 νέων συμφωνιών με την τουρκική ηγεσία δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στην Τουρκία τονίζοντας ότι «θέλουμε οι σχέσεις μας με τους Τούρκους αδερφούς μας είναι μοντέλο διακρατικών σχέσεων», συμπληρώνοντας πως η Τουρκία θα είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της χώρας του.

«Σήμερα, ανανεώσαμε την αποφασιστικότητά μας» για αυτό το σύμφωνο, δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λίβυο πρωθυπουργό.

«Αναφορικά με τα σύμφωνα που υπογράφηκαν μεταξύ των χωρών μας, ιδίως το σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, επιβεβαιώνουμε ότι αυτά βασίζονται σε έγκυρες βάσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών μας», δήλωσε ο Ντμπεϊμπά από την πλευρά του.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης σειρά συμφωνιών που έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως της οικονομικής, μεταξύ των δύο χωρών.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας και τη συνεργασία μας (…) Θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο τρόπο που υποστηρίξαμε την προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση (της Τρίπολης)», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τουρκικές εταιρείες θα διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με Τούρκους επιχειρηματίες.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα παράσχει 150.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 στη Λιβύη, που έχει πληγεί έντονα από την πανδημία.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα ανοίξει ξανά το προξενείο της στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».