• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόεδρος τουρκικής Βουλής: Η Τουρκία δεν θα δεχτεί τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας

Πρόεδρος τουρκικής Βουλής: Η Τουρκία δεν θα δεχτεί τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας

O Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Μουσταφά Σεντόπ μίλησε για τις κυρώσεις που προτίθεται να επιβάλλει η ΕΕ, μετά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος ανέφερε πως πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες θα είναι ουδέτερες στο ζήτημα προκειμένου να «προωθήσουν τον διάλογο και τη συνεργασία».

«Ενώ η στάση της ΕΕ δεν εξυπηρετεί τον καλό σκοπό, δεν αναμένω ακόμη από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας … Σε περίπτωση που η ΕΕ υποχωρήσει στον εκβιασμό από τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους και επιλέξει μια τέτοια πολιτική έναντι της Τουρκίας, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η Τουρκία δεν θα παραμείνει αδρανής και θα δεχτεί τις κυρώσεις χωρίς επιπτώσεις. Η Τουρκία διαθέτει τα εργαλεία και τα μέσα για να αντιστρέψει οποιαδήποτε πολιτική που μπορεί να υιοθετήσει η ΕΕ εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο Σεντόπ.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου επανέλαβε επίσης ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας στην περιοχή είναι σύμφωνη με τις αρχές του δικαίου και της δικαιοσύνης.

«Εκτός από την διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων της, η Τουρκία βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο για μια δίκαιη κατανομή και ίση κατανομή των πόρων για όλους τους ενδιαφερόμενους. Από την άλλη πλευρά, οι μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Ελλάδας προσπαθούν να περιορίσουν την Τουρκία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, στα χωρικά της ύδατα. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να το αποδεχτεί», πρόσθεσε ο Σεντόπ.

Από Sputnik