Πούτιν σε Μητσοτάκη για την κρίση Ρωσίας-ΝΑΤΟ: «Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα έχει μία θέση εγκράτειας» – Δεν απέκλεισε επίθεση στην Ουκρανία BINTEO

Στο Σότσι υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο πολιτικών, την πρώτη μετά την εκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2019.

Άρχισε μετά από περίπου 4 ώρες από την αρχή της συνάντησής τους στις 12 η κοινή συνέντευξη τύπου μεταξύ Μητσοτάκη και Πούτιν.

Δηλώσεις Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και καλύπτουν ευρύ φάσμα. Αυτό ήταν το πνεύμα των συνομιλιών. Ήταν περιεκτικές, αποτελεσματικές, ενώ συζητήθηκαν όλα τα θέματα. 

«Θα ήθελα να επισημάνω με ικανοποίηση ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους» τόνισε ο κ. Πούτιν, μιλώντας για την αύξηση στο διμερές εμπόριο παρά την πανδημία. Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα αγγίζουν τα 650 εκατ. δολάρια και οι εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να συνεχίσουν στον τομέα των υποδομών και σε άλλους τομείς. 

Επίσης, προσκάλεσε Έλληνες επιχειρηματίες σε φόρουμ επιχειρηματικά σε Αγία Πετρούπολη και Βλοδιβοστόκ. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ενέργεια, καθώς η Ρωσία εξασφαλίζει το 40% των αναγκών της Ελλάδας. Το τρέχον έτος αυξήσαμε τις εξαγωγές μας κατά 12%. Στο μέλλον θα συνεχίσουμε τις εγγυημένες, αδιάκοπες προμήθειες, διαβεβαίωσε ο κ. Πούτιν. 

«Η Ελλάδα το καλοκαίρι ήταν αντιμέτωπη με τις δασικές πυρκαγιές. Η Ρωσία δεν μπορούσε να μείνει αδρανής, αν και ασχολούταν με την εξάλειψη των εγχώριων πυρκαγιών και έστειλε εξειδικευμένα εναέρια μέσα».

Ο κ. Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση να παραδώσει στην Ελλάδα τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που μεταφέρθηκαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1945 βρίσκονται στη Μόσχα.

«Με την αμοιβαία συνεννόηση, παρατείνεται μέχρι τα μέσα του 2022 το αφιερωματικό έτος ιστορίας».

Για το Κυπριακό, η Ρωσία επιβεβαίωσε τη θέση αναζήτησης δίκαιης λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με στόχο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία εθνική προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία.

«Δεν είχαμε τίποτα εναντίον της συμμετοχής των γειτόνων μας σε συσχετισμούς», όπως το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είπε ο κ. Πούτιν, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι θετικό, καθώς η Ελλάδα ήταν υπέρ μιας ισορροπημένης στάσης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ. Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, είναι ένα μπλοκ που ακολουθεί συγκρουσιακή γραμμή όσον αφορά στη Ρωσία.

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση, πιστεύουμε ότι σε αυτό το πλέγμα η Ελλάδα θα έχει μια θέση εγκράτειας. Ποτέ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ένα ή στο άλλο μπλοκ δεν εμπόδιζε τη σχέση μας», σημείωσε.

Όσον αφορά την επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, ο κ. Πούτιν ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για θέματα όπως η σύγκρουση στη νοτιοανατολική Ουκρανία κι ένα ευαίσθητο θέμα, που είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, περιλαμβάνοντας την Ουκρανία. «Αυτό για εμάς είναι σημαντικό.

Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο» τόνισε, σημειώνοντας ότι κάθε χώρα δικαιούται να επιλέξει το πλαίσιο της ασφάλειάς της, χωρίς να υπονομεύει την ασφάλεια των άλλων. «Η ασφάλεια πρέπει να είναι αδιαίρετη, συνολική και να καλύπτει όλους» ανέφερε.

Στη συνέχεια ο Τσαρ Βλαντ δέχθηκε ακόμα μία ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα σύρραξης στην Ουκρανία απαντώντας τα εξής:

«Είναι μία προκλητική ερώτηση. Η Ρωσία ακολουθεί μία φιλειρηνική πολιτική αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλεια της. Όπως έχω πει σε πιο μακροχρόνια προοπτική τα θέματα ασφαλείας τα συζητούμε με τους εταίρους μας με τους συνομιλητές μας, συμπεριλαμβανομένου και με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Δεν μπορεί να μη μας ανησυχεί η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ διότι ύστερα απ’ αυτό θα ακολουθήσει η ανάπτυξη των βάσεων και στρατιωτικών δυνάμεων εκεί. Βασιζόμαστε στο ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν αυτή τη φορά. Οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησιάζουν τα σύνορα μας. Έχουμε σοβαρές υποψίες ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ουκρανία. Αυτό θα ήταν μία εγκληματική αδράνεια να παρακολουθούμε απλά τι γίνεται».

Δηλώσεις Μητσοτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, κάνοντας λόγο για «γέφυρα ενδυνάμωσης» μεταξύ των λαών. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σήμερα και συμπίπτει με την επέτειο των 200 χρόνων της εθνικής ανεξαρτησίας, σε έναν αγώνα όπου η ομόθρησκη Ρωσία είχε καθοριστικό ρόλο. 

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν τα κοινά που ενώνουν τις δύο χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, υπήρξε συζήτηση και για το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-2024, ένα σημαντικό κείμενο με πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης, διαπιστώθηκαν τομείς που μπορούν οι δύο χώρες να συγκλίνουν, όπως οι πυρκαγιές, που ξέσπασαν το καλοκαίρι, που έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν που ανταποκρίθηκε το καλοκαίρι στο αίτημα βοήθειας, παρά τις ταυτόχρονες πυρκαγιές στη Σιβηρία, μια συνεργασία μπορεί να επεκταθεί. 

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, η Ελλάδα αναγνώρισε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τη Ρωσία. Για το φυσικό αέριο, η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, ενώ η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος. 

«Συζητήσαμε περισσότερες προοπτικές επενδύσεων, θέματα που αφορούν τον τουρισμό», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, τι συμβαίνει στην ανατολική μεσόγειο. Δυστυχώς, η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική, αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, πρόσθεσε. 

Για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του στη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, με στόχο μία βιώσιμη λύση. «Οποιαδήποτε λύση στη βάση των δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται» τόνισε, προσθέτοντας ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, θα κλείσει τα περιθώρια προόδου. 

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας. «Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις, προκρίνω την ανάγκη να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» επισήμανε, με στόχο μια λειτουργική σχέση που συμφέρει όλες τις πλευρές. «Η Ελλάδα προσεγγίζει με πολύ προσοχή αυτές τις σχέσεις, γι’ αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση μιας κρίσης στην Ουκρανία», που δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους, είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε ολόκληρες τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών:

.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ


Κατά την υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στη θερινή του κατοικία, ο Ρώσος Πρόεδρος στάθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, για τις οποίες ανέφερε ότι «αναπτύσσονται αρκετά θετικά».
Όπως επισήμανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορεί η εμπορική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας να παρουσίασε πτώση την περασμένη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο τόνισε ότι φέτος ήδη καταγράφεται αύξηση.


Στάθηκε, επίσης, στις συναντήσεις που έγιναν ήδη ανάμεσα σε Έλληνες και Ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια των οποίων υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες.

Ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «στις συναντήσεις με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης έχουν επιτευχθεί καλές συμφωνίες και ετοιμάστηκε πακέτο συμφωνιών που έχει υπογραφεί».

Επίσης, ξεκαθάρισε πως τα συγκεκριμένα ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν τόσο σε επίσημο επίπεδο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και σε ανεπίσημο δείπνο εργασίας.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρόεδρο για την πρόσκληση και την θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι χαρά μου που επισκέπτομαι τη Ρωσία σε μια χρονιά τόσο σημαδιακή για την ελληνική ιστορία και τις ελληνορωσικές σχέσεις».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «έναυσμα για περισσότερες στενότερες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα», λίγο πριν την έναρξη της επίσημης συνάντησής τους, με αφορμή και το Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας για το 2021.

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μπορέσαμε να δρομολογήσουμε το Έτος Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας για το 2021. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι έναυσμα για περισσότερες στενότερες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν με τον Ρώσο Πρόεδρο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η Ελλάδα δεν ξεχνά ότι η Ρωσία στάθηκε στο πλευρό της χώρας μας κατά την Ελληνική Επανάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πριν από 200 χρόνια ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση και δεν ξεχνάμε ότι η Ρωσία στάθηκε στο πλευρό μας και οφείλεται και στη συνεισφορά των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέκτησε την ανεξαρτησία της».

«Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης» των διμερών σχέσεων σε ό,τι αφορά το εμπόριο και τον τουρισμό, κάνοντας μνεία στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί