• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πότε θα ξεσπάσει πόλεμος με την Τουρκία – Ο ρόλος του ΔΙΕΘΝΟΥΣ παράγοντα

Πότε θα ξεσπάσει πόλεμος με την Τουρκία – Ο ρόλος του ΔΙΕΘΝΟΥΣ παράγοντα

stolos
Το τρίπτυχο της ύστατης προσπάθειας συνεννόησης…

«Αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος»!!!

Αυτό είναι το τρίπτυχο του λεγόμενου διεθνούς παράγοντα σχετικά με την ελληνοτουρκική κρίση και τον κίνδυνο  ανάφλεξης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό αποφάσισε και  το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν η τουρκική προκλητικότητα και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, επισημαίνοντας ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση από την Άγκυρα.

Ο διεθνής παράγοντας όμως δεν αποτελείται μόνο από το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης.

Αποτελείται από:

  • Την διεθνιστική Αριστερά (Ευρωπαϊκή Ένωση, Βαθύ Κράτος ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ο.Η.Ε. κ.α.)
  • Την Εθνική Δεξιά (Ρωσία και σύμμαχοι, Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ)

Όσο οι δύο αυτές βασικές πλευρές προωθούν την συνεννόηση, τότε θα υπάρχει παρέμβαση ειρηνικής διευθέτησης στο Αιγαίο και προσπάθεια νουθέτησης του τουρκικού παράγοντα, ο οποίος δημιουργεί την ένταση.

Άλλωστε, όπως είδαμε, υπήρξε επικοινωνία των δύο αυτών πλευρών! Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (Εθνική Δεξιά) και της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν (διεθνιστική Αριστερά) «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξημένη ένταση μεταξύ Ελλάδας και της Τουρκίας, χωρών συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ» κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους.

Ήταν πρώτη, εδώ και καιρό, προσωπική παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ για τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ’επέκταση για τα ελληνοτουρκικά. Ο διεθνής παράγοντας θέλει την ειρήνη, επιδιώκει την παγκόσμια συνεννόηση.

Οι «Μεγάλες Δυνάμεις» που επιζητούν την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν θέλουν να ξεσπάσει έναν ανεξέλεγκτος πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα τίναζε ενδεχομένως στον αέρα τα ειρηνευτικά τους σχέδια.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι οι πρόσφατες ναυτικές ενέργειες της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης. Αντίθετα, οδηγούν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο επικίνδυνων ατυχημάτων.

Όσο λοιπόν, υπάρχει βούληση να λυθούν τα παγκόσμια προβλήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε το σενάριο πολέμου απομακρύνεται από το Αιγαίο, εκτός και αν υπάρχει κάποιο ατύχημα λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ, που υπάρξει αδιέξοδο στις παγκόσμιες διαβουλεύσεις και ρήξη στον διεθνή παράγοντα, τότε η ανάφλεξη στο Αιγαίο σε συνδυασμό με άλλα ρευστά μέτωπα στον πλανήτη, θα οδηγήσουν ενδεχομένως σε ανεξέλεγκτη σύγκρουση.

φωτο eurokinissi