• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πώς ο Καποδίστριας επέβαλε την πρώτη καραντίνα για επιδημία πανώλης (βίντεο)

Πώς ο Καποδίστριας επέβαλε την πρώτη καραντίνα για επιδημία πανώλης (βίντεο)

Ο Καποδίστριας επέβαλε την πρώτη τρίμηνη καραντίνα λόγω επιδημίας πανώλης,

ανέφερε ο κ. Αριστείδης Χατζής, καθηγητής στο ΕΚΠΑ, διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, κάνοντας μια ιστορική σύνδεση με τις παρούσες συνθήκες.

Αναφερόμενος σε αυτήν την ιστορική περίοδο -στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»- τόνισε ότι το 1828, μόλις ήρθε ο Καποδίστριας, ανάμεσα στα άλλα προβλήματα, εμφανίστηκαν κρούσματα πανώλης και στη συνέχεια ξέσπασε επιδημία.

Από τα πρώτα μέτρα που έλαβε, ήταν να κλείσει τις εκκλησίες, να υποχρεώσει τον κόσμο να μείνει στα σπίτια, ενώ προχώρησε σε ναυτικό αποκλεισμό Ύδρας και Σπετσών, ανεφερε μεταξύ άλλων ο κ.Χατζής, ο οποίος περιέγραψε όλο το ιστορικό περιβάλλον εκείνης της εποχής και τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία.

Ο Καποδίστριας ήταν μάλιστα γιατρός και ήξερε ακριβώς τι πρέπει να κάνει.

Εξάλλου, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η σημερινη Τουρκία την επιδημία αναφέρθηκε ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Ο Ερντογάν όπως και άλλοι ηγέτες περιφρόνησαν αρχικά τον κορωνοϊό, και τώρα «τρέχει και δεν φθάνει» είπε χαρακτηριστικά, και είναι βέβαιο ότι ο τουρισμός και η οικονομία θα πληγούν ανεπανόρθωτα.

photo eurokinissi