• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πως νιώθουν οι Έλληνες στην Τουρκία – Ρεπορτάζ που αποκαλύπτει πολλά!

Πως νιώθουν οι Έλληνες στην Τουρκία – Ρεπορτάζ που αποκαλύπτει πολλά!

Η πίεση κατά των «μειονοτήτων»θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία...

Η εφημερίδα Independent, στην τουρκική της έκδοση, δημοσιεύει την Παρασκευή ρεπορτάζ σχετικά με την πρόσφατη στοχοποίηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, και άλλων θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών από το Gerçek Hayat, το ισλαμικό περιοδικό, το οποίο στέκεται φιλικά απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν (ΕΔΩ).

Ο τίτλος του άρθρου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του OPEN TV, Μαρίας Ζαχαράκη, είναι ο εξής: «Αντίδραση στην δημοσίευση που στοχοποιεί Έλληνες, Εβραίους και Αρμένιους: Κάθε φορά που ανεβαίνει η ένταση, οι πρώτες που θυσιάζονται είναι οι κοινότητες των μειονοτήτων».

Στην εφημερίδα φιλοξενούνται συνεντεύξεις ανθρώπων των τριών κοινοτήτων.

Ο εκπρόσωπος των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία είναι Έλληνας, ο Λάκης Βίγκας.

Όπως δηλώνει στην Independent, οι μειονότητες κινδυνεύουν μετά από τέτοιου είδους δημοσιεύματα.

 «Υπάρχει μια αντίληψη στην κοινή γνώμη της χώρας, που δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια. Είμαστε πάντοτε ένα εμπόρευμα στην υπηρεσία των ΜΜΕ ή των πολιτικών. Κάθε λίγο εκτιθέμεθα, κάποιες φορές με τον σημερινό τρόπο, κάποιες άλλες με θετικό τρόπο».

Η στάση των Τούρκων απέναντι στο ελληνικό στοιχείο (το επίσημο καθώς το ανεπίσημο αριθμεί εκατομμύρια πολιτών) δυσκολεύει τους Έλληνες  να διασφαλίσουν το μέλλον τους, να προστατεύσουν την μητρική τους γλώσσα, σημειώνει ο κ. Βίγκας και συνεχίζει: «Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως εμπορεύματα προς εξυπηρέτηση συμφερόντων, την στιγμή που αγωνιζόμαστε να σώσουμε το μέλλον μας. Μερικές φορές αισθανόμαστε αβοήθητοι».

Ο Λάκης Βίγκας δηλώνει πως «όταν υπάρχουν κοινωνίες όπου το θέμα της υπηκοότητας βρίσκεται υπό συνεχή αμφισβήτηση, είναι ένα γεγονός που δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί  και να αντιμετωπισθεί.

Την στιγμή που έχεις την αγωνία να κρατήσεις ζωντανά τα σχολεία σου, τις οργανωτικές σου δομές και την μητρική σου γλώσσα, δεν είναι δυνατόν παράλληλα να αγωνίζεσαι και για την υπηκοότητά σου».

«Μας φοβίζει η επικρατούσα πραγματικότητα – Δημογραφικά εκμηδενιζόμαστε»

Η ρητορική των τουρκικών ΜΜΕ σχετικά με την Αρμενική, Ελληνική και Εβραϊκή κοινότητα κάποιες φορές προκαλεί περισσότερο άγχος παρά θλίψη, σημειώνει ο Λάκης Βίγκας. «Εμείς και οι πατέρες μας αγωνιστήκαμε για ίσα δικαιώματα πολιτών. Μπορεί να μην έχω κάποια προσωπική ανησυχία, ωστόσο μας φοβίζει ότι η επικρατούσα πραγματικότητα. Φοβάμαι πως αυτό θα καθυστερήσει τις κοινές μας προσπάθειες και τις εξελίξεις. Η σημερινή δημογραφική κατάσταση, οδηγεί σε μεγαλύτερη καθυστέρηση, σημαίνει εκμηδενισμό των κοινοτήτων».

Εδώ και τώρα έλεγχος της ρητορικής μίσους

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βίτσας, ο έλεγχος της ρητορικής μίσους πρέπει να γίνεται από το ίδιο το κράτος. «Αντί να παρεμποδισθεί ποινικά, θα πρέπει να δημιουργηθεί μία ενσυναίσθηση πως μόνο το κράτος μας μπορεί να μάς προστατεύσει. Εάν διαπιστωθεί κάποιο έγκλημα, ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να το ελέγξει. Εάν οι εισαγγελείς διαπιστώσουν πως υπάρχει κάποιο έγκλημα εδώ, πρέπει να πράξουν τα δέοντα».

Τέλος, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του ισλαμικού περιοδικού περί στήριξης του ιμάμη Γκιουλέν και της οργάνωσής του από τις χριστιανικές μειονότητες, απαντά:

«Ο λόγος ύπαρξης του κινήματος του Γκιουλέν δεν είναι οι κοινότητες μας. Πιστεύω πως είναι μεγάλη αδικία να επιρρίπτεται μια τέτοια κατηγορία. Είναι υπερβολικό και ξεπερνά τον ανθρώπινο νου το να καταδεικνύονται οι κοινότητες μας, την στιγμή που το κίνημα του Γκιουλέν ήταν υπαρκτό για δεκαετίες και είχε σχέσεις με κρατικές υπηρεσίες».

Ο Αρμένιος εκδότης, Ρομπέρ Κοπτάς, εκτιμά πως οι μη μουσουλμάνοι είναι πάντοτε οι αποδέκτες μιας εχθρικής συμπεριφοράς στην Τουρκία. Όπως λέει, «Η υποκρισία να παρουσιάζεται το ψέμα ως αλήθεια έχει μεταβληθεί σε όργανο του πολιτικού αγώνα, σε μια πολιτική και στρατηγική τακτική, δυστυχώς για εμάς και παντού. Πρόκειται για άθλια και ελεεινή συμπεριφορά και αυτοί που την εφαρμόζουν είναι απαράδεκτοι».

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης των Αρμενίων Sahak ο ΙΙ τονίζει ότι στο πολιτικό ασυνείδητο της Τουρκίας οι μειονότητες συνδέονται πάντοτε με την «προδοσία».

Αυτό γιατί, συμπληρώνουμε εμείς, οι Τούρκοι ξέρουν πως οι μειονότητες και ειδικά οι Έλληνες και οι Ελληνογενείς, που είτε δεν γνωρίζουν πως είναι ελληνικής καταγωγής είτε το ξέρουν και απλά κρύβονται, είναι σε θέση να βάλουν «φωτιά» στην Τουρκία. Ήδη, έχει αρχίσει και μυρίζει «μπαρούτι» στον Πόντο, όπου οι Έλληνες αφυπνίζονται από εθνικούς ακτιβιστές, όπως ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ ή επιφανείς Έλληνες του Εξωτερικού, ενώ οι Κούρδοι έχουν εξαπλώσει και εκεί το αντάρτικό τους.

Η συνέχεια στην υπόθεση «Τουρκία» αναμένεται συναρπαστική, καθώς η πίεση εις βάρος των μειονοτήτων, ενδεχομένως γυρίσει «μπούμερανγκ» στους Τούρκους.

Με πληροφορίες από το ethnos.gr