Ζεσταίνουν ξανά το Oruc Reis ΓΙΑ ΚΡΗΤΗ οι Τούρκοι (vid)

ERDOGAN_ORUCREIS

Η αποχώρηση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από την κυπριακή ΑΟΖ χαρακτηρίζεται ως μία κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση, εάν επιβεβαιωθεί ότι έλαβε εντολή να επιστρέψει στην Τουρκία.

Ωστόσο, η πραγματική αποκλιμάκωση, που θα περιλαμβάνει και την κυπριακή ΑΟΖ, δεν έχει συντελεστεί ακόμα την ώρα που πάντα υπάρχει το …αλλά με την Τουρκία και τον Ερντογάν. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της γείτονας δεν τιμά ποτέ την υπογραφή του. Δεν τηρεί τις συμφωνίες, ειδικά αυτές που αναγκάζεται να αποδεχθεί.

Τι σημαίνει πραγματική αποκλιμάκωση στην Κύπρο;;;

  • Εάν αποχωρήσει εντελώς το «Γιαβούζ» και δεν επιστρέψει ποτέ ξανά.
  • Εάν αποχωρήσει και το Μπαρμπαρός μαζί με τα τουρκικά πολεμικά πλοία που έχουν περικυκλωμένη την Κύπρο.

Εάν συμβεί αυτό που απαιτούν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν αποχωρήσουν πραγματικά και με αποδείξεις και τα δύο τουρκικά πλοία, τότε θα μπορούσε κάποιος να γράψει για διπλωματική επιτυχία της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Ωστόσο, οι τουρκικές εφημερίδες μας προετοιμάζουν διαφορετικά. Ήδη από χθες αναφέρονται στην απόφαση της Άγκυρας να ξεκινήσει το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis έρευνες σε περιοχές γύρω από την Κρήτη.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα η επόμενη αποστολή του Oruc Reis, το οποίο προετοιμάζεται στην Αττάλεια, θα είναι στην Κρήτη, όπου βρίσκονται, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα οι Τούρκοι έχουν βγάλει ήδη το ερευνητικό τους ανοιχτά της Αττάλειας και ζεσταίνουν μηχανές.

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι φαίνονται να ετοιμάζουν το Oruc Reis για νέα αποστολή στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα τουλάχιστον με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Η τουρκική εφημερίδα μάς έχει συνηθίσει να προαναγγέλλει τις ενέργειες που προκαλούν την Ελλάδα. Αυτή την φορά αποκαλύπτει πως το Oruc Reis είναι έτοιμο για νέα αποστολή την ώρα που η Τουρκία εξέδωσε επίσης δύο αντιNAVTEX ως απάντηση στις δύο NAVTEX της Ελλάδας ανοιχτά της Κρήτης.

Η είδηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την αγκυροβόληση του ερευνητικού στον κόλπο της Αττάλειας για συντήρηση, το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, ωστόσο, υποστηρίζει ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Τι θα γίνει αν το Oruc Reis βγει ξανά στα ανοιχτά της Ανατολικής Μεσογείου;;; Πώς θα αντιδράσουν οι… Ευρωπαίοι;;;