Πλησιάζει η «ώρα μηδέν» στο Αιγαίο! Τούρκος Υπουργός: «Τότε θα ξεκινήσουμε τις σεισμικές έρευνες»

Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να απαντήσει με στρατιωτική παρουσία και τότε...

Ο ντόρος με το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας αρχίζει και παρέρχεται, αφήνοντας μεν σοβαρές πληγές στην οικονομία αλλά και φέρνοντας παράλληλα ξανά στο προσκήνιο ζητήματα που εδώ και μερικές βδομάδες μπήκαν στον «πάγο».

Ένα εξ αυτών φυσικά είναι οι τουρκικές φιλοδοξίες για εκτεταμένες έρευνες-γεωτρήσεις σε Αν.Μεσογείο (συμπεριλαμβανομένου και του Λιβυκού Πελάγους) και τη Μαύρη Θάλασσα.

Στο πλαίσιο λοιπόν των τουρκικών προετοιμασιών, ο Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, γνωστός για τις ανθελληνικές του τοποθετήσεις, πανηγύρισε για την μετάθεση του κυπριακού ενεργειακού προγράμματος για το 2021.

Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος Υπουργός, προαναγγέλλοντας μία σειρά από κινήσεις στη θάλασσα είπε:

«Αυτοί που ήθελαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης στην Μεσόγειο, τώρα έμειναν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού. Ίσως να αποσύρθηκαν χρησιμοποιώντας ως αφορμή αυτή την κρίση. Έχουμε ήδη κάνει πολλές προετοιμασίες.

Είμαστε αφοσιωμένοι στον σχεδιασμό μας. Θα προχωρήσουμε ακολουθώντας όσο το δυνατόν γίνεται το πρόγραμμά μας. Τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά από τον Ιούλιο με το γεωτρύπανο μας Φατίχ σχεδιάζουμε να κάνουμε γεώτρηση».

Βλέπουμε πως οι Τούρκοι δίνουν ξανά ένα υποτυπώδες χρονοδιάγραμμα όσο αφορά τις έρευνες που θέλουν να διεξάγουν σε Αν.Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, παρά την δυσμενή οικονομική κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει το καθεστώς Ερντογάν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί, δίνοντάς μας μία εικόνα για τον «χάρτη των προκλήσεων» ακόμη και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το αμέσως ερχόμενο διάστημα.

Ειδικότερα ο ίδιος «φωτογράφισε» την θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και των Δωδεκανήσων ως εκείνη στην οποία θα πραγματοποιηθούν πολύ σύντομα σεισμικές έρευνες.

Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές στις οποίες περνάει η «νοητή γραμμή» της παράνομης συμφωνίας Τρίπολης-Άγκυρας:

(screenshot)

Ο Ντονμέζ ήταν πολύ ξεκάθαρος:

«Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ξεκινήσει η πρώτη δραστηριότητα σεισμικής έρευνας στην περιοχή».

Το τι θα γίνει όταν οι Τούρκοι στείλουν, κατόπιν φυσικά στρατιωτικής συνοδείας, το πρώτο σεισμογραφικό πλοίο τους νότια της Κρήτης μένει να το δούμε.

Δίχως αμφιβολία θα πρόκειται για μία καθοριστική στιγμή, κατά την οποία Ελλάδα και Τουρκία θα βρεθούν πιο κοντά από ποτέ τα τελευταία χρόνια προ ενός σοβαρότατου επεισοδίου.

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί