• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πληροφορίες για ΝΕΑ προσπάθεια διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας, ποια η πιθανή ημερομηνία

Πληροφορίες για ΝΕΑ προσπάθεια διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας, ποια η πιθανή ημερομηνία

tourkia-ellada
Όλα ανοιχτά...

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού ξεκίνησαν συζητήσεις, προκειμένου να γίνει εκ νέου προσπάθεια ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών.

Πιθανότερη ημερομηνία έναρξης είναι η 28η Αυγούστου, ωστόσο μπορεί και πάλι να αλλάξει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Άλλωστε ο πολιτικός χρόνος μέχρι τότε είναι αρκετός και οι εξελίξεις ραγδαίες.

Σημειώνεται πως την Δευτέρα λήγει η τουρκική NAVTEX και το Oruc Reis Θα έχει ολοκληρώσει υποτίθεται την παρουσία του στα διεθνή ύδατα της περιοχής, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη επικυρώνεται στην Ελληνική Βουλή η συμφωνία για την ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, η οποία θεωρείται ισχυρό διπλωματικό όπλο στις όποιες συζητήσεις.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, μιλώντας στο CNN, πως η συμπεριφορά της γείτονας δεν απειλεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά τηn συνολική σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος όσο η Τουρκία απειλεί και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

«Το μήνυμά μου στην Τουρκία είναι σταματήστε τις προβοκάτσιες και ελάτε να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις προκλήσεις της Αγκυρας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει διάλογος με τα τουρκικά πολεμικά στο Αιγαίο ή την ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα έχει δηλώσει πως συζητά ΜΟΝΟ για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ενώ οι Τούρκοι θέλουν να φέρουν και άλλα ζητήματα στο τραπέζι.

Αναμένουμε τις όποιες εξελίξεις…