• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πέφτουν κορμιά στην Λιβύη για την Ελληνική ΑΟΖ – Η χθεσινή κίνηση της Ελλάδας

Πέφτουν κορμιά στην Λιβύη για την Ελληνική ΑΟΖ – Η χθεσινή κίνηση της Ελλάδας

Θέλει να αποφύγει τα χειρότερα η Αθήνα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ (Richard Norland) πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Λιβύη, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Οι εξελίξεις ανησυχούν την Ελλάδα, καθώς, στην παρούσα φάση, ο «σύμμαχος» της Αθήνας Στρατάρχης Χάφταρ δείχνει να χάνει έδαφος απέναντι στις δυνάμεις του ισλαμιστή Σάρατζ, ο οποίος έχει υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία, που ακυρώνει την Ελληνική ΑΟΖ από το Καστελόριζο μέχρι την Κρήτη.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Δένδια με τον κ. Νόρλαντ έγινε παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και στο επίκεντρο βρέθηκαν όλε οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. 

«Πολύ καλή συζήτηση για τις προσπάθειές μας να σταματήσουμε τις μάχες στη Λιβύη και για τη σημασία της Επιχείρησης Ειρήνη, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ευχαριστώ τον Πρέσβη Νόρλαντ και την Πρεσβεία της Λιβύης των ΗΠΑ για τον συντονισμό και στον Υπουργό Εξωτερικών Δένδια για τη συνεργασία» σχολίασε στο Twitter ο κ. Πάιατ. 

Είναι προφανές πως η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει, έστω διπλωματικά, προκειμένου να εμποδίσει την επικράτηση του Σάρατζ στην Λιβύη και ιδιαιτέρως να αποτρέψει την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον ηγέτη της μουσουλμανικής αδελφότητας στην βορειοαφρικανική χώρα. Άπαξ και ο Σάρατζ τεθεί απόλυτος κυρίαρχος, τότε το παράνομο Μνημόνιο που έχει υπογράψει με τον Ερντογάν θα ισχύσει και η χώρα μας θα μπει σε περιπέτειες.