Παμποντιακόν Πανοΰρ 2024: Oι Πόντιοι δεν έχουν ανάγκη από μνημόσυνο, αλλά την αναγνώριση της γενοκτονίας

Τι ανέφερε ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ανοίγοντας το πενθήμερο «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2024 τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα»

«Στον 20ό αιώνα διαπράχθηκαν, αλλά και διαπράττονται ως τις μέρες μας, εγκλήματα γενοκτονίας. Ένας από αυτούς τους λαούς, που έχει υποστεί όλες τις μορφές και τις μεθόδους γενοκτονίας και συγκεκριμένα από το ίδιο στρατοκρατικό καθεστώς που είναι υπεύθυνο για το ολοκαύτωμα του αρμενικού λαού, τον αφανισμό της κουρδικής εθνότητας, τη συρρίκνωση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Tενέδου και τη διχοτόμηση της Κύπρου, είναι και ο ελληνισμός του Πόντου».

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων, ανοίγοντας το πενθήμερο «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2024 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» που πλέον έχει καταστεί θεσμός, πιστό στις παραδοσιακές αρχές, για την Ένωση Ποντίων Σουρμένων, ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, πρόεδρος του Κέντρου Ποντιακών Μελετών και Ερευνών, μιλώντας στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, σε εσπερίδα με θέμα: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

 Tο γενοκτονικό σχέδιο των Νεότουρκων, επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, απέβλεπε στην πρώτη φάση στον αφανισμό όλων των χριστιανικών εθνοτήτων και στη δεύτερη στην τουρκοποίηση των μουσουλμανικών εθνοτήτων.

   Ποτέ, σε καμιά περίοδο της ιστορίας, κανένα πιο διαβολικό σχέδιο δεν είχε στοιχειώσει τη φαντασία του ανθρώπου.

 H στρατοκρατική Τουρκία συνεχίζει, ως ο αληθινός τρομοκράτης, ν’ απειλεί όλους τους γείτονές της στο όραμα της αναβίωσης της παντουρκικής αυτοκρατορίας, και αυτό γιατί μέχρι σήμερα δεν κλήθηκε από κανένα διεθνή Οργανισμό ν’ απολογηθεί για τα εγκλήματά της.

   Οι 353.000 νεκροί δεν έχουν ανάγκη από ένα απλό μνημόσυνο, αλλά από ένα διαρκή αγώνα διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας, υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Φωτιάδης.

   Σήμερα, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων παρουσιάζει στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού ένα οδοιπορικό που καταγράφει την Ιστορία 100 χρόνων του Συλλόγου, όπως την έζησαν οι άνθρωποί του. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα μέσα από μια τρισδιάστατη περιήγηση, οπτικοακουστικό υλικό, αντικείμενα αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων, να γνωρίσει τα γεγονότα που στιγμάτισαν την περιοχή και επηρέασαν την πορεία του συλλόγου στο διάβα του αιώνα. Το οδοιπορικό είναι οργανωμένο θεματικά, με χρονολογική βάση από το 1924 έως σήμερα. Ο χώρος θα παραμείνει επισκέψιμος: Παρασκευή 10/5 και Σάββατο 11/5, 11:00 έως 14:00 και 17:00 έως 20:00.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί