• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παγκόσμιες πιέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο – Οι τελευταίες εξελίξεις με Τουρκία (vid)

Παγκόσμιες πιέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο – Οι τελευταίες εξελίξεις με Τουρκία (vid)

ELLADA_KYPROS_1
Τα τέσσερα μέτωπα που θέλουν να κλείσουν

Στο παγκόσμιο επίκεντρο ενδιαφέροντος έχει περάσει η Ελληνοτουρκική κρίση. Ο διεθνής παράγοντας βλέπει παράθυρο για την διπλωματία, όπως δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την τηλεδιάσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Καγκελαρίου της Γερμανίας και του προέδρου της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι οι συλλογικές προσπάθειες του προέδρου Μισέλ και άλλων αξιωματούχων από πλευράς ΕΕ, σε συντονισμό, απέδωσε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη». Τόνισε δε ότι οι κινήσεις Μισέλ -Μέρκελ είναι σε συντονισμό και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν.

Η διεθνιστική Δύση θέλει να βρει «λύση» σε 4 «μέτωπα», να τα κάνει όλα «πακέτο:

  • Στις διμερείς σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας
  • Στο κυπριακό πρόβλημα
  • Στο πρόβλημα των υδρογονανθράκων και του διαμοιρασμού τους και
  • Στο θέμα της Μεσογείου (Εύρω-Μεσογειακή Ένωση)

Για να «λυθούν» όλα αυτά, ασκούνται πιέσεις από Ευρώπη και ΝΑΤΟ:

  • Στην Αθήνα να ξεκινήσει επαφές με Τουρκία: Η Ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να μιλήσει με την Άγκυρα αλλά μόνο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Οι Τούρκοι θέλουν να μιλήσουν και για άλλα θέματα. Η πίεση είναι ισχυρή τόσο στην Αθήνα αλλά και στην Άγκυρα, όχι για να επιτευχθεί μία αποκλιμάκωση αλλά για να λύσουν πραγματικά τις διαφορές τους. Θα υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις ή θα οδηγηθούμε ξανά σε αδιέξοδο;
  • Στην Λευκωσία να παραιτηθεί από το ΒΕΤΟ κατά των κυρώσεων στην Λευκορωσία: Η Κύπρος επιμένει στο βέτο της για κυρώσεις σε βάρος 40 προσώπων που συνδέονται με το καθεστώς Λουκασένκο της Λευκορωσίας, που είναι να επιβληθούν στην Σύνοδο Κορυφής που αναβλήθηκε για τις 1-2 Οκτωβρίου. Το επιχείρημα της είναι ότι δεν μπορεί να μην ισχύει το ίδιο για την Τουρκία όταν συνεχίζει να κάνει γεωτρήσεις και έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. «Επειδή η Ελλάδα ξεκινάει διερευνητικές επαφές εμείς θα ανεχόμαστε την τουρκική προκλητικότητα;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της κυπριακής δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Χθες υπήρξε τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Αναστασιάδη, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να διατηρήσουν το κοινό μέτωπο κατά της Άγκυρας (Αθήνα επαφές με Άγκυρα για να μην κατηγορηθεί για άρνηση αποκλιμάκωσης, Κύπρος ΒΕΤΟ καθώς η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει την Κυπριακή ΑΟΖ).

Εάν η Κύπρος επιμείνει στην στρατηγική του βέτο, ισχυρίζονται οι διεθνιστές, η Σύνοδος Κορυφής θα είναι δύσκολη, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των χωρών – μελών είναι υπέρ των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας όχι όμως κατά της Τουρκίας. Στην ίδια γραμμή κινείται και η Γερμανία που επιμένει ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία και καλεί τις δύο χώρες – και την Ελλάδα!- να απέχουν από προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να χαλάσουν το κλίμα συνεννόησης που κτίζεται με παρέμβαση του Βερολίνου.

Τι θα γίνει στο τέλος;