• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Παγίδες» σε Ελλάδα και Κύπρο – Κρίσιμες ώρες στα Ελληνοτουρκικά (vid)

«Παγίδες» σε Ελλάδα και Κύπρο – Κρίσιμες ώρες στα Ελληνοτουρκικά (vid)

nato_gallia

Ποιοι «όρμησαν» στην Λευκωσία – Ύπουλη και άνανδρη στάση…

Η απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να ακολουθήσει σταθερά τη γραμμή της υπεράσπισης των δικαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταφράστηκε με ένα ακόμα βέτο στις κυρώσεις απέναντι στην Λευκορωσία.

Αναμενόμενη κίνηση από την Κύπρο αλλά, όπως σας γράψαμε, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δυσαρεστήθηκαν από τη στάση αυτή τη Κύπρου και εξαπέλυσαν πυρά κατά της όπως έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Λεττονίας:

και ο γνωστός για τα φιλοτουρκικά του αισθήματα, Σουηδός πολιτικός, Carl Bildt, ο οποίος προς ολίγων ημερών δεν είχε διστάσει να απειλήσει ευθαρσώς την Κύπρο αν δεν έκανε το θέλημα του ιδίου και των ομοίων του, ενώ έκανε λόγο για ντροπιαστική συμπεριφορά.

Οι χώρες της Βαλτικής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας θεωρούν, από την δική τους οπτική γωνία, ότι το ζήτημα της φιλορωσικής Λευκορωσίας τους αφορά άμεσα καθώς αποτελεί απειλή για τα κράτη τους. Ως εκ τούτου επιδιώκουν πάση θυσία πολιτική αλλαγή στην χώρα και αντικατάσταση του Λουκασένκο με φιλοδυτικό πολιτικό.

Ωστόσο, πρέπει να μπουν και στην θέση της Κύπρου, στηρίζοντας μαζί με τις κυρώσεις για τη Λευκορωσία εκείνες της Τουρκίας.

Είναι απαράδεκτο να μέμφονται την Κύπρο αξιωματούχοι της Ένωσης, η οποία δεν τηρεί ίσα μέτρα σταθμά ως προς τα δύο ζητήματα και μάλιστα το ζήτημα της Ημι-κατεχόμενης Κύπρου είναι πολύ πιο σοβαρό από ότι νομίζουν στις ανατολικές χώρες. Αλήθεια, αν οι Ρώσοι έκαναν πειρατικές ενέργειες στην ΑΟΖ των κρατών αυτών στην Βαλτική, θα είχαν την ίδια άποψη;

Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται και για το λόγο αυτό η Κύπρος θα συνεχίσει την προσπάθειά της, με τις πιέσεις να αυξάνονται. Οι χώρες  που έχουν καίρια συμφέροντα να μην επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ευτελίζοντας την περίφημη “Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”, χάνουν την υπομονή τους με την Κύπρο, ζητούν να μπει κάτω από το χαλί το πρόβλημα με την Τουρκία, αλλά ζητούν να επιβληθούν οι κυρώσεις στην Λευκορωσία.

Αν η Ένωση αποδεχτεί την παραπάνω προοπτική, θέτει τις βάσεις για τον πολιτικό εκτροχιασμό της.

Αναμένουμε την Σύνοδο Κορυφής για τις επόμενες εξελίξεις. Μια Σύνοδος, η οποία αναβλήθηκε, καθώς η ηγεσία των Βρυξελλών προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, παρατηρώντας τις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας που αρχίζουν προσεχώς. Σίγουρα θα υπάρξουν «παγίδες, προκειμένου Αθήνα και Λευκωσία να κατηγορηθούν για την αποτυχία των όποιων επαφών. Οι ώρες που περνούν είναι κρίσιμες.