Όπως τονίζεται, «οι ισχυρισμοί του Πόντου που διατυπώθηκαν από ακροδεξιές ομάδες στην Ελλάδα με λαϊκίστικη ρητορική το 1994, 75 χρόνια μετά τις 19 Μαΐου 1919, που δεχόμαστε ως αρχή του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, είναι αβάσιμοι».
Σημειώνουν μάλιστα, ότι «αυτές οι καταγγελίες στοχεύουν να βλάψουν τις τουρκοελληνικές σχέσεις και να φέρουν τα λογικά τμήματα της ελληνικής πολιτικής σε δύσκολη θέση».
Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας: «Οι διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα έχουν αποκτήσει πρόσφατα θετική δυναμική. Η προσδοκία μας από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι θα λάβει ξεκάθαρη στάση απέναντι στις προσπάθειες ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών να εμποδίσουν τις μελλοντικές γενιές να ζήσουν σε ειρήνη και ηρεμία».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Οι ισχυρισμοί του Πόντου που διατυπώθηκαν από ακροδεξιές ομάδες στην Ελλάδα με λαϊκίστικη ρητορική το 1994, 75 χρόνια μετά τις 19 Μαΐου 1919, που δεχόμαστε ως αρχή του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, είναι αβάσιμοι.
Ο «Πόντος» είναι απλώς ένας ορισμός από την αρχαιότητα. Οι ποντιακές δραστηριότητες που εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα αποτελούν προέκταση του ελληνικού σχεδίου «Μεγάλη Ιδέα». Το θέμα ουσιαστικά συνίσταται στην εκμετάλλευση μιας ιστορικής διαδικασίας που είχε ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή Τούρκων και Ελλήνων, καθιστώντας το αντικείμενο αβάσιμων αξιώσεων.
Αυτές οι καταγγελίες στοχεύουν να βλάψουν τις τουρκοελληνικές σχέσεις και να φέρουν τα λογικά τμήματα της ελληνικής πολιτικής σε δύσκολη θέση.
Οι διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα έχουν αποκτήσει πρόσφατα θετική δυναμική. Η προσδοκία μας από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι θα λάβει ξεκάθαρη στάση απέναντι στις προσπάθειες ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών να εμποδίσουν τις μελλοντικές γενιές να ζήσουν σε ειρήνη και ηρεμία».
φωτο:eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Γαλλία – Δημοτικές Εκλογές: Ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ νικητής στο Παρίσι
- Στίβος – Παγκόσμιο κλειστού: Έκτος ο Μίλτος Τεντόγλου
- Γερμανία: Νίκη του CDU στη Ρηνανία-Παλατινάτο – Προς κυβέρνηση “μεγάλου” συνασπισμού με το SPD
- Χ. Βουρλιώτης: Μέχρι και σε 1,037 τρισ. ευρώ ετησίως το ξέπλυμα χρήματος παγκοσμίως
- Du Zhu Piao: Η παραδοσιακή κινεζική τεχνική που έγινε εξωπραγματικό άθλημα (Vid)
- Aρχηγός ισραηλινού γεν. επιτελείου: Ο στρατός «θα εντείνει τις στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις» στον Λίβανο
- Η Ρωσία επιχειρεί να εντείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις, λέει ο Ζελένσκι
- Το νερό, μέγα διακύβευμα στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή
- Ιράν: Οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, νέος στόχος του πολέμου;
- Γερμανία: Νίκη του CDU δείχνουν τα πρώτα exit polls στη Ρηνανία-Παλατινάτο









