• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! Τι ζητούν οι Γερμανοί από την Τουρκία, τι απαντά η Άγκυρα – Ελληνικά F-16 στην Κύπρο (vid)

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! Τι ζητούν οι Γερμανοί από την Τουρκία, τι απαντά η Άγκυρα – Ελληνικά F-16 στην Κύπρο (vid)

maas
Οι ώρες είναι πραγματικά κρίσιμες...

Σε εξέλιξη βρίσκεται άφιξη στρατιωτικών μέσων στην αεροπορική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στην Πάφο από την Ελλάδα, την Γαλλία και την Ιταλία στο πλαίσιο τετραμερούς αεροναυτικής άσκησης που θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αεροπορική βάση της Πάφου έχουν φτάσει μέχρι στιγμής 2 ελληνικά αεροσκάφη F-16 συνοδευόμενα από ένα μεταγωγικό C-130, 3 γαλλικά Rafale τέταρτης γενιάς ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται η άφιξη και άλλων δυνάμεων που θα μετέχουν στη μεγάλη άσκηση.

Όλα αυτά, την ώρα που λαμβάνει χώρα προσπάθεια του Βερολίνου να κανονίσει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος, με τους Τούρκους όμως να μην έχουν πάρει το Oruc Reis από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία απαντά σε αυτή την προοπτική πως η Άγκυρα δέχεται τον διάλογο αλλά χωρίς όρους από την Ελλάδα, με άλλα λόγια να γίνει κουβέντα για τα πάντα, κάτι που αρνείται η Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, απέφυγε να αναφερθεί σε θέμα κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και απλά ζήτησε να σταματήσει άμεσα κάθε προκλητικότητα και συμπλήρωσε ότι η μικρότερη σπίθα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να προκαλέσει καταστροφή.

Πριν από λίγο το κυβερνών κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ «CDU» κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις.

Οι Γερμανοί σκέφτονται να προτείνουν στην Τουρκία ένα σχέδιο, προκειμένου να σταματήσουν να προβαίνουν σε έρευνες και γεωτρήσεις για κάποια χρόνια, μέχρι να βρεθεί λύση, κάτι που είναι δύσκολο να δεχθεί η Άγκυρα, η οποία θέλει «γαλάζια πατρίδα».

Όπως αναφέρουν διεθνείς κύκλοι, το βαθύ αίσθημα δυσπιστίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελεί εμπόδιο στο να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι.

ΑΛΛΩΣΤΕ, η Άγκυρα βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στην Ευρώπη πως σε λίγες μέρες, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου αναμένεται να λάβει τις άδειες για έναρξη ερευνών, μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου, κάτι που θα κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση.

Η Αθήνα είναι σε στάση αναμονής. Η πιθανότητα επανέναρξης των διερευνητικών επαφών απομακρύνεται, όσο οι Τούρκοι κρατούν το Oruc Reis άνευ της υφαλοκρηπίδας μας και ζητούν διάλογο άνευ όρων.

Αναμένουμε τι θα μεταφέρει ο Μαας στην Ελλάδα από την γείτονα, καθώς έγινε συνάντηση με τον τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου.

Οι Τούρκοι θέλουν συζητήσεις από θέση ισχύος και οι Ευρωπαίοι είναι ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν πανέτοιμες και, όπως σας έχουμε μεταφέρει σε άλλο άρθρο μας (ΕΔΩ), αποτελούν το ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ της χώρας μας από τον Έβρο μέχρι και την Κύπρο, όπου βρίσκονται από σήμερα τα Ελληνικά F-16.