• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! Κινήσεις τελευταίας στιγμής από Τουρκία – Πώς αντιδρά η Ελλάδα (vid)

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! Κινήσεις τελευταίας στιγμής από Τουρκία – Πώς αντιδρά η Ελλάδα (vid)

ellada_tourkia
Έντονη κινητικότητα για τα Ελληνοτουρκικά, «ψήνεται» συνάντηση...

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εκτίμησε ότι είναι δεδομένη η απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκιάς, την ώρα που η Άγκυρα προβαίνει σε κινήσεις της τελευταίας στιγμής για να απομονώσει την χώρα μας.

«Το ζήτημα είναι, πως θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις αν η Τουρκία  δεν συμμορφωθεί γιατί η Ευρώπη δεν μας έχει συνηθίσει στις γρήγορες διαδικασίες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την ώρα όμως που ασκούνται πιέσεις στην Κύπρο να άρει το βέτο για την Λευκορωσία χωρίς απαραίτητη προϋπόθεση τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν ακόμα και πριν την Σύνοδο Κορυφής μου μετατέθηκε για την 1 και 2 Οκτωβρίου, καθώς η Ελλάδα πρέπει να δείχνει έτοιμη για διάλογο στον διεθνή παράγοντα, μιας και σκοπός της Άγκυρας είναι το να παρουσιάσει την Αθήνα ως αιτία της έντασης, παίρνοντας τα «φώτα» από τις προκλητικές τουρκικές επιδιώξεις.

Ο. κ Πέτσας ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την  Κύπρο και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΜΑΚΡΟΝ

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, προκειμένου να «στριμώξει» την Ελλάδα, συνομίλησε για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της έντασης στην Μεσόγειο, με την Γαλλία. Εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τη γαλλική στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο στον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν κατά την αιφνιδιαστική τηλεφωνική τους συνομιλία την Τρίτη.

Όπως αναφέρουν οι ανταποκρίσεις, ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν ότι δεν καταλαβαίνει γιατί στηρίζει Αθήνα και Λευκωσία, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου «μαξιμαλιστικές» και είπε ότι αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η ένταση υπάρχει επειδή αγνοούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θέλει να επιλύσει όλα τα ζητήματα μιλώντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», φέρεται να είπε στον Μακρόν ο Ερντογάν.

Ειδικά για τη Σύνοδο Κορυφής που θα εξετάσει το ζήτημα των κυρώσεων ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν ότι αναμένει «μια εποικοδομητική στάση που ενισχύει τον διάλογο και τη συνεργασία. Θα είναι σημαντική για την δημιουργία δυνατοτήτων επίλυσης των περιφερειακών προβλημάτων».

Είναι προφανές πως η Τουρκία επιδιώκει να απομονώσει την Ελλάδα και ως εκ τούτου επικοινώνησε ακόμα και με το Παρίσι, με το οποίο η Άγκυρα βρίσκεται σε αντιπαράθεση λόγω του πρόσφατου «θερμού επεισοδίου» με τουρκικά πολεμικά πλοία και γαλλική φρεγάτα.