«ΒΟΜΒΑ»: Καθεστώς αυτονομίας και τοπική κυβέρνηση ζητούν οι Βορειοηπειρώτες στον ΟΑΣΕ

Άρχισε την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 στην Βαρσοβία,

η ετήσια Σύνοδος του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αποτελεί τμήμα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η είδηση είναι πως στην εν λόγω Σύνοδο τέθηκε θέμα αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

Σε αυτήν συμμετέχει, μεταξύ των άλλων, η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, η οποία έχει προγραμματίσει σειρά παρεμβάσεων όπου θα θέσει σε διεθνές επίπεδο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός σε όλα τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τα βορειοηπειρωτικά μέσα ενημέρωσης, επικεφαλής της αποστολής της ΚΑΒΗ που λαμβάνει μέρος στην Σύνοδο είναι ο πρόεδρος της Κίνησης κ. Δημήτριος Περδίκης.

Διαβάζουμε στο northernepirusmovement:

Ο εκπρόσωπος της ΚΑΒΗ Παναγιώτης Καράμπελας στην παρέμβαση του περιέγραψε τις διαχρονικές μεθοδεύσεις του αλβανικού κράτους να εμφανίζει στις κατά καιρούς απογραφές μειωμένο τον πληθυσμό των Ελλήνων στην Αλβανία, προκειμένου να περιορίζεται η συμμετοχή τους στην δημόσια διοίκηση.

Ακολούθως έθεσε την μη θεσμοθέτηση ποσοτικής εκπροσώπησης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στο αλβανικό κοινοβούλιο καθώς και την απουσία εκπροσώπων των ελληνικών μειονοτικών κομμάτων στις εφορευτικές επιτροπές. 

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε πως η Αλβανία δεν έχει σεβαστεί ποτέ το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το οποίο υπέγραψε στις 17 Μαΐου 1914 από κοινού με τις Μεγάλες Δυνάμεις (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρο-Ουγγαρία) με το οποίο αναγνωριζόταν καθεστώς Αυτονομίας για την Βόρειο Ήπειρο.

Και καταλήγει:

«Λαμβάνοντας υπόψιν ανάλογες περιπτώσεις που ισχύουν για εθνικές μειονότητες σε πολλές χώρες- μέλη του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δικαιούνται να ζητούν την ίδρυση ενός τοπικού κοινοβουλίου και την απόκτηση καθεστώτος αυτονομίας σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, ανάπτυξης, παιδείας, πολιτισμού και ιδιοκτησίας».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο της ΚΑΒΗ για την 1η Εργασιακή Συνεδρία στα πρακτικά της Συνόδου στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΕ.

  • 80
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...