• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • Βίντεο: Σε συγκινητική ατμόσφαιρα, ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός εόρτασε στην Αλεξάνδρεια την επέτειο του «ΟΧΙ»

Βίντεο: Σε συγκινητική ατμόσφαιρα, ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός εόρτασε στην Αλεξάνδρεια την επέτειο του «ΟΧΙ»

Παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου, ο Αλεξανδρινός Ελληνισμός τίμησε όσους πολέμησαν και προσέφεραν τη ζωή τους στα χρόνια του ‘40, ανάμεσά τους και πολλοί Αιγυπτιώτες.

Επεσήμανε ευγνωμόνως το γεγονός ότι στην Αίγυπτο, φιλοξενήθηκε η τότε ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το Επιτελείο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ μνημόνευσε όσους θυσιάστηκαν στο Ελ Αλαμέιν.

Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του, για όσα παιδιά, μαθητές και προσκόπους, σήκωσαν σήμερα την ελληνική σημαία, ζητώντας τους να τιμούν τους προγόνους και τους Ευεργέτες του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Παράλληλα, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, μιλώντας σήμερα στη Δοξολογία για το «ΟΧΙ», αναφέρθηκε στην «επανάσταση 400.000 φρέσκων μυαλών που εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, για ένα καλύτερο αύριο, τονίζοντας: «Η Ελλάδα μας, αποχαιρέτησε, αλλά περιμένει 400.000 νέα παιδιά, φρέσκα μυαλά, γεμάτα δύναμη, γεμάτα επιστήμη, που πήραν – πότε; – τώρα, το δρόμο της ξενιτιάς… Της μετανάστευσης… Για ένα καλύτερο αύριο».

Και προσέθεσε: «Αυτή είναι η μετανάστευση που γνωρίζει η πατρίδα μας σήμερα, στα δικά μας χρόνια… Δεν έγινε τότε που ξεκινούσαν οι μετανάστες για Γερμανία, Βέλγιο και Σκανδιναβικές χώρες… Και τώρα, είναι κύμα ολόκληρο… Αλλά, γνωρίζουμε ότι η μάνα η στοργική, η Ελλάδα μας, ανοίγει τα χέρια της, και κάποτε τα περιμένει όλα αυτά τα παιδιά της, να ξαναγυρίσουν κοντά της…».

Στην συγκινητική τελετή για την επέτειο του «ΟΧΙ», με τα παιδιά του Αβερωφείου Σχολείου και της Τοσιτσαίας Σχολής, αλλά και τους Αλεξανδρινούς προσκόπους να σηκώνουν την ελληνική σημαία, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιος Κοτσιώνης μετέφερε στην παροικία το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τους Αποδήμους Τέρενς Κουΐκ, αναφωνώντας «Ζήτω ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός», «Ζήτω η Ελλάδα», «Ζήτω η Αίγυπτος», λίγο πριν καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των Αλεξανδρινών πεσόντων, από κοινού με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδο Κασιμάτη.

Η απότιση φόρου τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα στην Αίγυπτο, ολοκληρώθηκε στο Β΄ Ελληνικό Κοιμητήριο της Αλεξάνδρειας, στο Μνημείο των πεσόντων Ικάρων.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, των Κοιμητηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...