Το απόρρητο σχέδιο του ΥΠΕΘΑ για την απομάκρυνση Ελλήνων σε περίπτωση σύρραξης στην Ουκρανία

Θα χωριστεί σε 3 φάσεις.

Την απομάκρυνση των Ελλήνων υπηκόων, αλλά και όσων ομογενών το επιθυμούν από την Ουκρανία, στο ενδεχόμενο που η διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο λάβει διαστάσεις άμεσης στρατιωτική σύγκρουσης, προβλέπει άκρως απόρρητο σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το σχέδιο έχει εκπονηθεί από το ΓΕΕΘΑ και σύμφωνα με πληροφορίες έχει κοινοποιηθεί τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς επίσης και σε μια σειρά από αρμόδιες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να έχουν κάποιου είδους εμπλοκή στη σχετική επιχείρηση.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο έχει σημαντικές ομοιότητες με την επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας», όπως είχε ονομαστεί η οργανωμένη προσπάθεια απομάκρυνσης των Ελλήνων από την εμπόλεμη ζώνη της Αμπχαζίας η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1993 και ολοκληρώθηκε ένα μήνα αργότερα.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το σχέδιο απομάκρυνσης των Ελλήνων από την Ουκρανία να αποτελείται από τρεις φάσεις, στο πλαίσιο των οποίων προβλέπεται, μεταξύ άλλων και η μετάβαση στις σχετικές περιοχές ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή και απρόσκοπτη μεταφορά όλων εκείνων που θα θελήσουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προς τις (παραθαλάσσιες) τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί ως βάσεις συγκέντρωσης.

Ως εκ τούτου ιδιαίτερα κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος που θα διαδραματίσει η νεοσύστατη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, οι άνδρες της οποίας έχουν εκπαιδευτεί και σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Παράλληλα, κομβικής σημασίας εκτιμάται πως θα είναι και η συμμετοχή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει μία σχετική κινητοποίηση ως προς την αναζήτηση πλοίων που, εφόσον απαιτηθεί, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε ως πλωτά ξενοδοχεία είτε για την μεταφορά των Ελλήνων ομογενών που όντας ευρισκόμενοι εντός της εμπόλεμης ζώνης θα ήθελαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μετεγκατασταθούν προσωρινά σε άλλα ασφαλέστερα μέρη ή ακόμη και στην Ελλάδα.

Να σημειώσουμε πως η ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, στην οποία εντάσσεται και η Μαριούπολη σαν κέντρο και σαράντα ελληνόφωνα χωριά σε ένα ημικύκλιο που φτάνει μέχρι το Ντονέτσκ, σε ακτίνα περίπου 120 χλμ., αποτελεί εδώ και χρόνια μία από τις πιο διακεκαυμένες ζώνες της Ανατολικής Ουκρανίας στα σύνορα με τη Ρωσία, με παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα να βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση με τον Ουκρανικό στρατό.

Πρόκειται για μία περιοχή εντός της οποίας εκτιμάται ότι ζουν περισσότεροι από 100.000 Ελληνες ομογενείς.

Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως η Μαριούπολη βρίσκεται πολύ κοντά στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τις δύο περιοχές που οι ρωσόφωνοι ανακήρυξαν αυτόνομες δημοκρατίες.

Η συγκεκριμένη πόλη φέρεται να έχει κεντρική θέση στο σχεδιασμό της Μόσχας εφόσον αποφασίσει να προχωρήσει σε μία χερσαία εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, δεδομένου ότι αποτελεί κομβικό σημείο για την από ξηράς ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία.

Ο ρόλος του ΥΠΕΞ

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει, στο ενδεχόμενο που το επιτελικό σχέδιο του ΓΕΕΘΑ μπει σε φάση ενεργοποίησης, το υπουργείο Εξωτερικών, αφού μία από τις αποστολές που έχει αναλάβει να εκτελέσει η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ανατολική Ουκρανία είναι η ενημέρωση των Ελλήνων ομογενών.

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως πριν από μερικές ημέρες στην περιοχή βρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, σε μία επίσκεψη που είχε περισσότερο ιδιωτικό και λιγότερο επίσημο χαρακτήρα.

Η παρουσία του κ. Δένδια στην περιοχή και η επίσκεψή του στις πόλεις Σαρτανά και Μαριούπολη, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονη ελληνική παρουσία, είχε ως σκοπό να καταδείξει την έμπρακτη μέριμνα της πολιτείας για τους ομογενείς μας, ενώ συνδυάστηκε με την τοποθέτηση νέου επικεφαλής στο Ελληνικό Προξενείο Μαριούπολης.

(Από protothema – φωτο:intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί