• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θέλουν να καταργήσουν τα Ελληνικά σε σχολείο της Μελβούρνης – Έντονες αντιδράσεις

Θέλουν να καταργήσουν τα Ελληνικά σε σχολείο της Μελβούρνης – Έντονες αντιδράσεις

Ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ο διευθυντής του Coburg West Primary School (CWPS) ανακοίνωνε την απόφασή του να καταργήσει το πρόγραμμα της διδασκαλίας της Ελληνικής γ\Γλώσσας στο σχολείο.

Η απόφαση αυτή είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους γονείς αλλά και μέλη της ευρύτερης κοινότητας της περιοχής η οποία είχε ως αποτέλεσμα την καταλυτική παρέμβαση της ομογενούς υπουργού κ. Τζένης Μικάκου (τότε υπουργού προσχολικής εκπαίδευσης) που διέσωσε το πρόγραμμα τουλάχιστον για τη φετινή σχολική χρονιά.

Τότε είχαμε γράψει ότι η παρέμβαση της κ. Μικάκου ίσως να μην ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος πέραν της μιας σχολικής χρονιάς και ότι αυτό που θα λειτουργούσε ως πραγματικός καταλύτης θα ήταν η αύξηση του αριθμού των μαθητών οι οποίοι παρακολουθούν το πρόγραμμα.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Ένα χρόνο μετά, ο διευθυντής του CWPS επαναφέρει το θέμα, με τελεσίδικο τρόπο αυτή τη φορά. Με ένα ενημερωτικό σημείωμα προς τους γονείς των μαθητών του σχολείου ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες την οριστική κατάργηση της διδασκαλίας των Ελληνικών από το πρόγραμμα σπουδών.

Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό σημείωμα ο διευθυντής κ. Mark Colagrande, η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε αβασάνιστα, αλλά προέκυψε ως αναγκαία εφόσον το σχολείο πλέον κάνει μια στροφή προς τις επιστήμες και την τεχνολογία, ακολουθώντας την επιθυμία της πλειοψηφίας των γονέων των μαθητών, όπως αυτή εκφράστηκε σε σχετικό ερωτηματολόγιο στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν πριν από λίγο καιρό.

Στο ίδιο σημείωμα, ο κ. Colagrande ανακοίνωσε ότι το σχολείο δεν δύναται πλέον να προσφέρει δύο γλώσσες στο πρόγραμμά του (Ελληνικά και Ιταλικά) και ως εκ τούτου τα Ελληνικά που τα παρακολουθεί μικρότερος αριθμός μαθητών θα πρέπει να καταργηθούν.

Η απόφαση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των γονέων οι οποίοι πέρασαν αμέσως στην αντεπίθεση. Τη Δευτέρα, συναντήθηκαν με τον υπεύθυνο για θέματα εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Θεόδωρο Μάρκο, προκειμένου να καταστρώσουν ένα σχέδιο δράσης για την ανατροπή αυτής της απόφασης.

Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Μάρκος, το επόμενο βήμα είναι να συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας James Merlino.

«Η παροικία προβληματίζεται και ενδεχομένως να αντιδράσει και η ευρύτερη περιοχή του Coburg. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Η διαμαρτυρία έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο. Ο υπουργός πρέπει να ενημερωθεί για το θέμα αυτό, ενώ έχω ήδη αποστείλει επιστολή ενημέρωσης και στους ομογενείς πολιτικούς την κ. Μικάκου και τον κ. Δημόπουλο προκειμένου να μας υποστηρίξουν» δήλωσε ο κ. Μάρκος.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα υποστηρίζεται και από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας μέσω του Γραφείου Εκπαίδευσης Μελβούρνης το οποίο έχει τοποθετήσει στο CWPS εκπαιδευτικό αποσπασμένο από την Ελλάδα και, σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κ. Μάρκος «Όσο υπάρχει το πρόγραμμα, θα έχει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης».

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ

Ένας πατέρας δύο παιδιών τα οποία φοιτούν στο σχολείο CWPS αντίστοιχα.

«Έγραψα τα παιδιά μου στο συγκεκριμένο σχολείο μόνο και μόνο επειδή διέθετε ελληνικό πρόγραμμα. Αν το πρόγραμμα κλείσει, θα τα πάρω. Το ίδιο σκέφτονται να κάνουν και οι άλλοι γονείς», δήλωσε στο Νέο Κόσμο.

Όπως ισχυρίστηκε ο αγανακτισμένος πατέρας, ο διευθυντής του σχολείου κρατούσε από πέρυσι μια αρνητική στάση απέναντί στους ενδιαφερόμενους γονείς, αρνούμενος να συναντηθεί μαζί τους ακόμη και να απαντήσει στα μηνύματά τους. «Μετά από δική μου μεγάλη επιμονή, κατάφερα να έχω δύο συναντήσεις μαζί του μαζί με κάποιους άλλους γονείς. Δεν μας έδωσε καμιά δικαιολογία γιατί ήθελε να κόψει τα ελληνικά. Η αίσθησή μας όμως ήταν ότι η απόφαση ήταν προειλημμένη και απλά έψαχνε μια αφορμή» είπε.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Ο διευθυντής, πάντως, στηρίζει την απόφασή του αποκλειστικά στα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου το οποίο απέστειλε στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και το οποίο σχετιζόταν με την αλλαγή προσανατολισμού του αναλυτικού προγράμματος σπουδών του σχολείου.

Οι θιγόμενοι γονείς, όμως, αμφισβητούν την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του ερωτηματολογίου, καθώς όπως ισχυρίζεται ο πατέρας που μας μίλησε, οι γονείς είχαν μόνο τέσσερις ημέρες στη διάθεσή τους για να απαντήσουν, ενώ οι ερωτήσεις ήταν αρκετά διπλωματικές ώστε να μπορούν να μεταφραστούν κατά το δοκούν. «Για παράδειγμα, όλοι απάντησαν ότι επιθυμούν το πρόγραμμα επιστημών και τεχνολογίας, αλλά δεν γνώριζαν πως αυτό θα εφαρμοζόταν εις βάρος των ελληνικών» λέει.

Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι μόνο ένα τριάντα τοις εκατό του συνόλου των γονέων του σχολείου επέστρεψε το ερωτηματολόγιο απαντημένο. «Ως εκ τούτου, τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση των απαντήσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», λέει ο αγανακτισμένος γονέας και φέρνει ως παράδειγμα την αναφορά που γίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα για το ποσοστό των μαθητών του σχολείου οι οποίοι μιλούν ελληνικά. Όπως σχολίασε, «σε μια περιοχή όπως το Coburg όπου το 4 τοις εκατό του πληθυσμού μιλάει ελληνικά, ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο άλλων περιοχών, είναι αδύνατον μόνο 15 μαθητές να μιλούν ελληνικά στο σπίτι, όπως λέει ο κ. Colagrande».

«Το 20% των μαθητών που παρακολουθεί το μάθημα των ελληνικών είναι μεγάλος αριθμός καθώς αντιστοιχεί σε περισσότερους από 100 μαθητές γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην κοπεί το πρόγραμμα των ελληνικών» κατέληξε.

Εμείς επικοινωνήσαμε με το σχολείο σε μια προσπάθεια να έχουμε και την άποψη του διευθυντή ή κάποιου εκπροσώπου του για το θέμα, αλλά μέχρι και τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο δεν είχαμε καμία απάντηση.

ΠΕΡΙ ΑΡΙΘΜΩΝ

Δεν γνωρίζουμε ποια εξέλιξη θα έχει το ζήτημα και πόσα θα μπορέσει να καταφέρει αυτή τη φορά η επιτροπή των γονέων και της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. Το σίγουρο είναι πως τα ημερήσια σχολεία τα οποία διαθέτουν ακόμη πρόγραμμα διδασκαλίας ελληνικών είναι πλέον μετρημένα στα δάχτυλα και κάθε περαιτέρω απώλεια αποτελεί βαρύτατο πλήγμα για την ελληνομάθεια. Κι αν θέλετε να μιλήσουμε με αριθμούς, ναι μεν τα παιδιά που παρακολουθούν τα ελληνικά στο Coburg West Primary School είναι λιγότερα από αυτά που παρακολουθούν τα ιταλικά, αλλά κλείνει ένα πρόγραμμα που λειτουργούσε για περισσότερα από 30 χρόνια.

Από την εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος», ΦΩΤΟ pexels