Menu

Τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν σε όλη την Αλβανία

Κάθε χρόνο τα Θεοφάνια των Ορθοδόξων αποτελούν ένα σημαντικό εορταστικό γεγονός για ολόκληρη την κοινωνία στην Αλβανία,

σε μεγάλες πόλεις και χωριά, στην πρωτεύουσα τα Τίρανα, τα κέντρα των μητροπόλεων και ειδικά τα λιμάνια της χώρας όπως το Δυρράχιο, η Αυλώνα και οι Άγιοι Σαράντα. Είναι αυτή η ακτινοβολία της χαράς και της ομορφιάς των ορθόδοξων πανηγυριών, του μεγαλείου της πίστεως σε όλο τον κοινωνικό περίγυρο, για το οποίο μιλάει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και προσλαμβάνει συγκεκριμένη διάσταση, τόσο το βράδυ της Ανάστασης όσο και τα Θεοφάνια.

Μετατρέπεται το πανηγύρι των ορθοδόξων σε μια χαρούμενη γιορτή για όλη την κοινωνία, ακόμη και για οικογένειες ή ομάδες που δεν ανήκουν στην Ορθοδοξία.

Και τούτο διότι με τον Αγιασμό των υδάτων, όπως έχει στο παρελθόν επισημάνει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, η Ορθόδοξη Εκκλησία αγιάζει τα σύμπαντα της οικουμένης, αγιάζει την ουσία της ζωής διότι το υδάτινο στοιχείο είναι τόσο συνδεδεμένο με τη ζωή η οποία εν απουσία του παύει να υπάρχει.

Στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. Πέραν των άλλων ο Μεγάλος Αγιασμός που ακολούθησε αποτέλεσε ακόμη μια ευκαιρία ώστε εκατοντάδες ορθόδοξοι της πρωτεύουσας της Αλβανίας να κατακλύσουν όλο το τετράγωνο γύρω απ’ το ναό και να δώσουν ακόμη μια φορά τη δυναμική τους παρουσία στο κέντρο της μεγαλούπολης, να αγιαστούν και να πάρουν αγιασμό για τις οικογένειες τους.

(Φωτ.: Ritsi / orthodoxianewsagency.gr)

Στο Δυρράχιο, το σημαντικότερο λιμάνι της Αλβανίας, μετά τη Θεία Λειτουργία και τις ακολουθίες στο ναό, οι πιστοί εν πομπή μετέβησαν στην προβλήτα του λιμανιού όπου κι έγινε η ρίψη του σταυρού στα νερά της Αδριατικής.

Στο Μπεράτι επίσης, κατά την παράδοση, χιλιάδες πιστοί γέμισαν την πλατεία γύρω από τον καθεδρικό του Αγίου Δημητρίου όπου ιερούργησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ιγνάτιος και ακολούθησαν κατακλύζοντας τις όχθες του ποταμού Οσούμ, για τον αγιασμό με τη ρίψη του σταυρού. Ανάλογη ατμόσφαιρα υπήρχε και στα νοτιότερα σημεία της Εκκλησίας: τη Χειμάρρα, τους Αγίους Σαράντα και την Πρεμετή. Στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο Αργυρόκαστρο τελέστηκε Θεία Λειτουργία καθώς και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όπου συμμετείχαν δεκάδες πιστοί που συμπροσευχήθηκαν και πήραν για τα σπίτια τους αγιασμό.

Στη συνέχεια μετέβησαν στον παραπόταμο του Αώου, τον Δρίνο, όπου οι ιερείς αγίασαν τα νερά και έριξαν το σταυρό.

Γιορτή όλης της τοπικής κοινωνίας και ειδικά των νέων αποτέλεσαν ακόμη μια χρονιά τα Θεοφάνια στους Αγίους Σαράντα. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους, το κέντρο της πολυπληθούς τοπικής ενορίας. Μετά τον Μεγάλο Αγιασμό εκατοντάδες πιστοί, επωφελούμενοι και της αργίας της Κυριακής και του καλού καιρού, οδηγήθηκαν στην προκυμαία για τη ρίψη του σταυρού στα νερά του Ιονίου.

(Φωτ.: orthodoxianewsagency.gr)

Σύμφωνα με πρόγραμμα που τους είχε ειδικά καταρτίσει ο οικείος μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, οι ιερείς περιόδευσαν κατά το δυνατό όλες τις ενορίες της περιοχής και τέλεσαν τον αγιασμό, και κατά την παράδοση επισκέφθηκαν και αγίασαν σπίτια πιστών.

Αψηφώντας το ψύχος και πάλι οι χριστιανοί και όχι μόνο στην πόλη του Πόγραδετς, ανατολικά, βγήκαν στις όχθες της λίμνης Όχριδας και βούτηξαν στα παγωμένα νερά της για να πιάσουν το σταυρό.

Στην Κορυτσά τη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό –που για ακόμη μια φορά έγινε στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας της πόλης– τέλεσε ο οικείος μητροπολίτης Ιωάννης. Οι πιστοί γέμισαν το ναό και την πλατεία, αψηφώντας το κρύο που στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν κάτω των 15 βαθμών υπό το μηδέν.

(orthodoxianewsagency)

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...