• Αρχική
  • Άρθρα
  • Συστάθηκε ο νέος φορέας «PHOS» του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Αμερικής

Συστάθηκε ο νέος φορέας «PHOS» του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Αμερικής

Σε έναν πανέμορφο χώρο, ο νεοσύστατος φορέας «PHOS» (Pontian-Hellenic Outreach and Support Council) του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Αμερικής πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή συνάντηση γνωριμίας και κοπή της βασιλόπιτάς του. Ο φορέας αυτός, που σε ελεύθερη απόδοση ονομάζεται Συμβούλιο Ελληνοποντιακής Δράσης και Υποστήριξης, αποτελείται από γυναίκες οι οποίες θα παρέχουν επικουρικές υπηρεσίες στο Ίδρυμα για στήριξη, διεύρυνση, ανάπτυξη και προβολή του θρησκευτικού, φιλανθρωπικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού έργου του.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Boro», στο Λονγκ Άιλαντ Σίτι, το παρών έδωσαν πάνω από 50 άτομα.

«Με τον νέο φορέα, το Ίδρυμα θα διευρύνει την κοινωνική του παρουσία και συμβολή με ποιοτικές κοινωνικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις. Θα προβάλει την ιστορία, τον πολιτισμό, τη λαογραφία, τις παραδόσεις και εν γένει τα ζητήματα του ποντιακού ελληνισμού ταυτόχρονα με το ευρύτερο έργο διατήρησης και προβολής του ελληνισμού και της ορθοδοξίας του Ιδρύματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση του σωματείου.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι Ελένη Χατζή και Μάγδα Κατέχη, μέλη του Ιδρύματος, κατάφεραν τα συγκεντρώσουν ονόματα κυριών οι οποίες θα αποτελέσουν και τον πυρήνα του φορέα, ενώ εντός των ημερών θα διεξαχθούν εκλογές ανάδειξης Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης το λόγο πήρε πρώτα ο πρόεδρος του Ιδρύματος δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα ήταν ευχής έργο το νέο αυτό συμβούλιο να προσεγγίσει όλους τους Ποντίους –και αυτούς που είναι στους συλλόγους αλλά και όσους δεν συμμετέχουν ενεργά σε τέτοια σχήματα–, να τους δικτυώσει, ώστε αυτός ο φορέας να γίνει διασυλλογικός με σκοπό την προώθηση του ποντιακού ελληνισμού.

Πριν από την κοπή της βασιλόπιτας προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Ζάχου Σαμολαδά (με εισαγωγή από την Αυγή Ατματζίδου), το οποίο αναφέρεται διεξοδικά στην ιστορία και τη συμβολή του καπετάνιου του ιαπωνικού εμπορικού πλοίου «Tokei Marou» που βρισκόταν στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1992 και διέσωσε 825 Έλληνες.

Το παρών στην ιδρυτική αυτή συνάντηση έδωσαν ο πρώην πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου «Πόντος» του Νόργουοκ Γιώργος Τσιλφίδης, η Βασιλική Τσανακτσίδου, ο πρώην πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Βασίλης Βασιλειάδης και πολλοί άλλοι.

Με πληροφορίες από το anamniseis.net, PONTOSNEWS, φωτο eurokinissi