Σε «ρήξη» η Κοινότητα Μελβούρνης με την κυβέρνηση της Βικτώριας

Κρίση διέρχονται οι σχέσεις της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης με την κυβέρνηση της Βικτώριας,

εξαιτίας της καθυστέρησης που παρατηρείται στην ρύθμιση του πολεοδομικού χώρου όπου βρίσκεται το περιβόητο οικόπεδο του Bulleen.

Πρόκειται για τον παλαιό υπαίθριο κινηματογράφο Bulleen Drive-Ιn, στο 49 Greenaway Street, στο Bulleen, που αγοράστηκε πριν 30 και πλέον χρόνια, κόστισε στην Κοινότητα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και παραμένει αναξιοποίητο, παρά τα όνειρα περί «νέου Παρθενώνα» στην περιοχή.

Πέρσι σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας τα μέλη με 513 ψήφους υπέρ και 47 κατά, είπαν «ναι» στην πρόταση του Δ.Σ. για την αξιοποίηση του οικοπέδου.

Για να γίνει αυτό όμως, έπρεπε να αρθούν πολλαπλοί περιορισμοί που υπάρχουν με τροποποίηση της χωροταξικής του ζώνης καθώς όπως είναι το οικόπεδο σήμερα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

Με επιστολή που έστειλε στα μέλη ο κ. Γιώργος Μενίδης, εκφράζεται η απογοήτευση της Κοινότητας για την απόφαση του πολιτειακού υπουργού Χωροταξίας, Richard Wynne, να αναθέσει σε ειδική επιτροπή τη μελέτη του φακέλου της Κοινότητας και για το πως (και αν) μπορεί να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο οικόπεδο.

«Είμαστε απογοητευμένοι γιατί νομίζαμε ότι η πρόταση της Κοινότητας υποστηριζόταν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση» λέει ο κ. Μενίδης και υπενθυμίζει ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Matthew Guy, δεσμεύτηκε δημόσια μπροστά σε 50.000 κόσμο, στο «Γλέντι», ότι θα αλλάξει η χωροταξική ζώνη της περιοχής για να μπορέσει η Κοινότητα να εφαρμόσει τα σχέδια της.

Βασικά, δηλαδή, να πουλήσει μέρος του οικοπέδου, να αξιοποιήσει άλλο κτίζοντας ένα νέο κέντρο, ενώ μέρος του (αυτό που πλημμυρίζει) θα δινόταν στο δημόσιο.

Ο κ. Μενίδης υποστηρίζει ότι και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης είχαν υποσχεθεί ότι θα στηρίξουν τα σχέδια της Κοινότητας.

«Ο υπουργός και οι συνεργάτες του μας ζήτησαν όλα τα στοιχεία και υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν τον φάκελό μας ξεχωριστά. Κάναμε σημαντικά έξοδα και τους δώσαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία πιστεύοντας ότι υποστήριζαν αυτό που πάμε να κάνουμε. Προφανώς, αγνόησαν όλα τα στοιχεία που τους δώσαμε» ανέφερε ο κ. Μενίδης.

Ο ίδιος λέει ότι για να διασφαλιστεί το οικονομικό μέλλον της Κοινότητας πρέπει να πωληθεί το ¼ του οικοπέδου (μετά την αλλαγή του χωροταξικού σχεδίου) το οποίο θα αποφέρει στον οργανισμό 17 εκατομμύρια δολάρια.

«Η πώληση θα μπορούσε να γίνει και αύριο αν ο υπουργός δεν ανέθετε την μελέτη σε άλλη επιτροπή για να την εξετάσει» ανέφερε ο κ. Μενίδης, ο οποίος κάλεσε τα μέλη της Κοινότητας να παρέμβουν και να πιέσουν τους βουλευτές της περιοχής τους να ασκήσουν πίεση στον κ. Wynne.

Μάλιστα στο email που έστειλε στα μέλη ο κ. Μενίδης παραθέτει και κατάλογο όλων των βουλευτών με τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο υπουργός Χωροταξίας (Planning Minister) Richard Wynne, όταν ρωτήθηκε από τον «Νέο Κόσμο» για τις θέσεις της Ελληνικής Κοινότητας, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η μελλοντική χωροταξική ζώνη του οικοπέδου της Ελληνικής Κοινότητας πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των νόμων που διέπουν την χωροταξία και ισχύουν για όλους τους πολίτες της Βικτώριας.

Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να μπορέσει η Κοινότητα να υποβάλει μια ολοκληρωμένη αίτηση και να παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως κάνουν όλοι όσοι θέλουν να αξιοποιήσουν μια έκταση. Καθώς μας έδωσαν όλες τις πληροφορίες μόλις τον Ιούλιο, θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και να σέβονται τους νόμους που ισχύουν και για τους άλλους.

Η πρόταση που υπέβαλε η Κοινότητα θα αξιολογηθεί από αρμόδια συμβουλευτική υπουργική επιτροπή (Ministerial Advisory Committee) και θα δώσει τη δυνατότητα στο κοινό, άτομα που έχουν γειτονικά οικόπεδα και άλλους που έχουν νόμιμο συμφέρον να υποβάλουν τυχόν αντιρρήσεις.

Καθ’ όλη την διάρκεια της σχετικής διαδικασίας, η Ελληνική Κοινότητα είχε ενημερωθεί ότι η αίτησή της θα εξετασθεί από την Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Committee), όπως και μια άλλη αίτηση για αξιοποίηση, από το γειτονικό Yarra Valley Country Club.

Η Κοινότητα αναφέρει ότι μια άλλη αίτησή της είχε αξιολογηθεί από μια άλλη επιτροπή. Μόνο που αυτό έγινε πριν 15 χρόνια και δεν έχει σχέση με τη σημερινή πολεοδομία. Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα όπως πλημμύρες, πρόσβαση και άλλα θέματα που πρέπει να εξεταστούν. Επιπλέον, σχετικά πρόσφατα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και την κατασκευή της οδικής αρτηρίας North East Link που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο συγκεκριμένο οικόπεδο» κατέληξε ο κ. Wynne.

*Ο «Νέος Κόσμος» θα επιδιώξει να έχει και την άποψη της Κοινότητας σε μελλοντική του έκδοση, σχετικά με αυτά που ισχυρίζεται ο υπουργός.

Από την εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος»

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu