• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού: Τα δύσκολα ξεκινούν από σήμερα

Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού: Τα δύσκολα ξεκινούν από σήμερα

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού περιέγραψε το σοκ της καταστροφής και την επόμενη ημέρα που ξεκινά, ενώ Γαλλολιβανέζος που εργάζεται στη Θεσσαλονίκη περιγράφει τις στιγμές αγωνίας όταν κόπηκε λόγω της έκρηξης η τηλεφωνική συνομιλία με τη μητέρα του.

Τις δικές της πληγές από τη φονική έκρηξη μετρά η ελληνική κοινότητα στη Βηρυτό, που μετρά μία νεκρή Λιβανέζα, σύζυγο Έλληνα και πέντε τραυματίες εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

«Ήταν μια μεγάλη καταστροφή που μόνο βλέπαμε στις ταινίες. Δυστυχώς έγινε πραγματικότητα εδώ, στον Λίβανο, στην “καρδιά” της Βηρυτού. Εμείς, ως κοινότητα είχαμε πέντε τραυματίες -οι δύο σοβαρά και οι τρεις έχουν πάρει εξιτήριο- μια Λιβανέζα παντρεμένη με έναν Έλληνα έχασε τη ζωή της, ενώ δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των περίπου 100 αγνοουμένων», ανέφερε ο Πρόεδρος της κοινότητας, Πάνος Ανδριώτης.
Επισημαίνει τη δυσκολία που θα έχουν πολλοί Έλληνες των οποίων η περιουσία έχει υποστεί ζημιές, καθώς η χώρα περνούσε μια τρομερή οικονομική κρίση και πριν.


Το αρχικό τεράστιο σοκ, σύμφωνα με τον κ. Ανδριώτη που μίλησε στο ΑΜΠΕ, ξεπεράστηκε αλλά τα δύσκολα ξεκινούν από σήμερα.

«Για να ζήσει ένας άνθρωπος χρειάζεται σπίτι, δουλειά… Τώρα αυτά δεν υπάρχουν και είναι δύσκολο να φτιαχτούν γιατί μιλάμε για μεγάλες ζημιές. Και δεν μπορεί να βοηθήσει κι ο ένας τον άλλον γιατί όλοι έχουν πάθει ζημιά, όλοι θέλουν βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος πως και αυτή τη φορά θα βρεθεί ένας τρόπος ώστε ο Λίβανος να επουλώσει τις πληγές του και να προχωρήσει παρακάτω.


«Είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστροφές. Θα βρούμε έναν τρόπο… μπορεί αυτή τη φορά να είναι πιο δύσκολα αλλά θα βρεθεί ένας τρόπος», τόνισε.

Μιλούσε με τη μητέρα του στη Βηρυτό
Ο Καρλ Σεχάμπ, Γαλλολιβανέζος που ζει στη Θεσσαλονίκη, μιλούσε στο τηλέφωνο με τη μητέρα του στη Βηρυτό, όταν την άκουσε να τού λέει πως μάλλον γίνεται σεισμός καθώς το σπίτι κουνιέται συθέμελα.


Ξαφνικά η γραμμή κόπηκε και τα λεπτά που κύλησαν ήταν πραγματικός εφιάλτης, ενώ δεύτερη αγωνία ακολούθησε όταν είδε το «χρονολόγιό» του στο facebook να κατακλύζεται από φωτογραφίες μιας πραγματικά βομβαρδισμένης πόλης.

«Η μητέρα μου ήταν στην κουζίνα κι έκανε καφέ. Η πρώτη εντύπωση που είχε ήταν ότι γινόταν σεισμός και μού έλεγε: τρέμει η γη, τρέμει το σπίτι! Αμέσως μετά ακολούθησε η έκρηξη, ο θόρυβος, έσπασαν τα τζάμια και κόπηκε η γραμμή», ανέφερε ο κ. Σεχάμπ, διευθυντής σε μεγάλο (πεντάστερο) ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Καρλ Σεχάμπ είναι ένας από τους περίπου 18 εκατ. Λιβανέζους που ζουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά η επαφή με την πατρίδα του είναι καθημερινή αφού εκεί ζει η μητέρα του και πολλά άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του, η οποία «φτώχυνε» με την απώλεια ενός συγγενή του από το τραγικό συμβάν.

«Χάσαμε τον ξάδελφο της μάνας μου, ο δικός μου ξάδελφος είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, ενώ η ξαδέλφη μου και η οικογένειά μου βγήκαν από το νοσοκομείο όχι επειδή είναι εντελώς καλά αλλά επειδή δεν μπορούσαν να τους κρατήσουν άλλο», είπε στο «Πρακτορείο FM» ο κ. Σεχάμπ, ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα αλλά και την άλλη πατρίδα του, τη Γαλλία, για τη βοήθεια που έσπευσαν να προσφέρουν στον Λίβανο και τον λαό του.

(ΦΩΤΟ:Screenshot)