Παραίτηση αξιωματούχου μετά από ρατσιστικό παραλήρημα εναντίον Ελλήνων

Την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Τουρισμού Νότιας Αυστραλίας (SA Tourism Commission) υπέβαλε την περασμένη Κυριακή το βράδυ ο κ. Andrew Killey,

μετά από τις διαστάσεις που πήρε «ρατσιστική» ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την οποία η προηγούμενη Εργατική κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας έδινε απλόχερα κρατικά συμβόλαια σε «Έλληνες απατεώνες» (Greek crooks) και την οποία ο ίδιος ο Killey έσπευσε να επιδοκιμάσει κάνοντας like. Μια κίνηση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα πολλοί ομογενείς, ανάμεσά τους και ο πρώην πολιτειακός Θησαυροφύλακας, Τομ Κουτσαντώνης, να χαρακτηρίσουν τον Killey «ρατσιστή» και να απαιτήσουν την παραίτησή του.

«Οι Ελληνοαυστραλοί έχουν σημαντική προσφορά στην πολιτική ζωή της Ν. Αυστραλίας ανεξαρτήτως κομμάτων και απόψεις όπως αυτές του κ. Killey δεν έχουν θέση στον δημόσιο διάλογο καθώς επίσης και αυτός που τις κάνει δεν έχει θέση σε Διοικητικό Συμβούλιο κρατικού οργανισμού» είπε ο κ. Κουτσαντώνης.

Την απόλυση του κ. Killey ζήτησε και ο ομογενής πρώην Ομοσπονδιακός υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Μπόλκας, κατηγορώντας τον για «δυσφήμιση μιας πετυχημένης και έντιμης κοινότητας της Νότιας Αυστραλίας». «Οι απόψεις αυτές δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα απαράδεκτο ρατσιστικό επίχρισμα», ενώ με την άποψη αυτή συντάχθηκε και ο ομογενής ομοσπονδιακός Εργατικός βουλευτής, Στιβ Γεωργανάς.

«Οι απόψεις αυτές δεν αρμόζουν στην σημερινή πολυπολιτισμική Αυστραλία. Το να ενθαρρύνει κανείς μια τέτοιου είδους ρατσιστική ανάρτηση δείχνει πολύ κακή ικανότητα κρίσης από ένα άτομο το οποίο εκπροσωπεί την πολιτειακή κυβέρνηση. Τέτοιου είδους πράξεις δεν πρέπει ουδέποτε να γίνονται ανεκτές σε μια κοινωνία που περήφανα ενθαρρύνει πάντα την ενότητα και τον σεβασμό και καλωσορίζει πολίτες όλου του κόσμου» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο κ. Γεωργανάς.

«Ο κ. Killey οφείλει να ζητήσει δημόσια συγνώμη από όλους τους σκληρά εργαζόμενους Ελληνοαυστραλούς».

Οι απαντήσεις των ομογενών πολιτικών

 

Και ενώ αρχικά ο ίδιος ο Killey αρνείτο να παραιτηθεί, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι είναι ρατσιστής και δηλώνοντας ότι μετά από 16 χρόνια «εκφοβισμού του» από το Εργατικό Κόμμα, ο ίδιος έχει το δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του τελικά, σε νέο tweet την Κυριακή το απόγευμα, έγραψε: «Ζητώ συγνώμη αν το like που έκανα και αφορούσε Έλληνες απατεώνες πρόσβαλε κάποιους. Ήταν ανόητο και είμαι ειλικρινά μετανιωμένος». Την επιστολή παραίτησης του Killey –ο οποίος είναι συνιδρυτής της διαφημιστικής εταιρίας KWP!, με έδρα την Αδελαΐδα– έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Τhe Advertiser». Ωστόσο, δείχνει ελάχιστη διάθεση μεταμέλειας, με τον ίδιο να δηλώνει ότι προτιμά να είναι ελεύθερος και να εκφέρει την άποψή του παρά να είναι μέλος ενός συμβουλίου. «Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έγιναν αφορμή να αναλογιστώ την αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στο δικαίωμα να εκφέρω δημόσια την άποψή μου και τις ευθύνες που έχει καθένας όταν είναι μέλος ενός συμβουλίου όπως αυτό του SATC» έγραψε.

«Μετά από σκέψη καταλήγω στο ότι το δικαίωμα της προσωπικής έκφρασης είναι πιο σημαντικό. Η παραίτηση αυτή είναι αποκλειστικά δική μου απόφαση και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή άμεσα. Επιπλέον, ελπίζω ότι (η παραίτηση) αποτελεί απόδειξη της πρόθεσής μου να προστατέψω τη φήμη του SATC, του συμβουλίου και του έργου που προσφέρει στη Νότια Αυστραλία» έγραψε χαρακτηριστικά ο Killey.

Να σημειωθεί ότι ο πρώτος που έσπευσε να καταδικάσει τις αρχικές δηλώσεις του ήταν ο υπουργός Τουρισμού της Ν. Αυστραλίας , David Ridgway. «Πρόκειται για τελείως απαράδεκτες δηλώσεις που δεν έχουν καμιά θέση στην πολυπολιτισμική μας κοινωνία» δήλωσε ο κ. Ridgway.

Από την εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος»

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu